Heekfilet met risotto van orzo
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Heekfilet met risotto van orzo

Heekfilet met risotto van orzo

met spekjes, citroen en tijm

Wist je dat de oude Grieken en Romeinen venkel beschouwden als een symbool van overwinning en succes? Ze waardeerden niet alleen de smaak, maar geloofden ook dat venkel kracht en wijsheid bracht!

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Familie
Allergenen:
Tarwe
Vis

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Venkel

½ stuk(s)

Courgette

¼ stuk(s)

Citroen

25 gram

Spekreepjes

75 gram

Orzo

(Bevat Tarwe Kan bevatten Lupine, Eieren, Mosterd, Soja)

1 stuk(s)

Heekfilet

(Bevat Vis)

⅓ zakje(s)

Gedroogde tijm

Zelf toevoegen

200 ml

Zoutarme groentebouillon

1 el

Olijfolie

naar smaak

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2691 kJ
Energie (kcal)643 kcal
Vetten23.6 g
waarvan verzadigd5.9 g
Koolhydraten65.5 g
waarvan suikers10.2 g
Vezels11.7 g
Eiwitten36.5 g
Zout1.8 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Keukenpapier
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1
  • Bereid de bouillon.
  • Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn.
  • Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd de venkel in dunne reepjes.
  • Snijd de courgette in dunne halve maantjes (zie Tip).
  • Snijd de citroen in schijfjes.

Tip: Heb je geen haast en wil je dit gerecht een leuke draai geven? Schaaf dan de courgette in linten en bak ze mee met de heekfilet voor een mooi eindresultaat.

Spekjes bakken
2
  • Verhit een sauteerpan met deksel zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 3 - 5 minuten knapperig. Haal uit de pan en bewaar apart. Bewaar het bakvet in de pan.
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde sauteerpan op middelhoog vuur en bak de ui, knoflook, venkel en courgette 3 - 4 minuten.

Weetje: Courgette behoort tot de vruchtgroenten, zoals komkommer, pompoen en tomaat. Wist je dat courgette rijk is aan ijzer, vitamine C en calcium?

Orzo koken
3
  • Voeg de orzo toe en bak 1 minuut.
  • Schenk de bouillon er voorzichtig bij en kook de orzo, afgedekt, in 7 minuten op laag vuur. Schep regelmatig om.
  • Voeg de spekreepjes toe en kook, afgedekt, nog 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
  • Dep de vis droog met keukenpapier en bestrooi met de gedroogde tijm, peper en zout.

Weetje: Vis is rijk aan jodium – belangrijk voor de schildklier, de stofwisseling en de groei van kinderen. Eet je weinig brood (met bakkerszout)? Zorg dan dat je voldoende vis en zuivel eet om toch genoeg jodium binnen te krijgen.

Serveren
4
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan op middelhoog vuur en bak de vis 2 - 3 minuten op de huid.
  • Verlaag het vuur en bak nog 1 - 2 minuten op de andere kant.
  • Verdeel de orzo over de borden en besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak.
  • Knijp 1 citroenschijfje per persoon uit boven de orzo. Leg de gebakken vis erop en garneer met de overige citroenschijfjes.