De naam rigatoni komt van het Italiaanse woord rigato, dat gestreept betekent. In dit recept bereid je deze al forno, wat Italiaans is voor 'uit de oven'!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
⅕ blik(ken)
Linzen
½ stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Ui
90 gram
Rigatoni
(Bevat Tarwe Kan bevatten Mosterd, Soja, Lupine, Eieren)
½
Tomatenpuree
200 gram
Passata
½ bol(len)
Mozzarella
(Bevat Melk (inclusief lactose))
10 gram
Geraspte pecorino DOP
15 gram
Geraspte belegen kaas
1 stuk(s)
Knoflookteen
30 gram
Rucola en veldsla
½ zakje(s)
Siciliaanse kruidenmix
2 tl
Zwarte balsamicoazijn
½ el
Extra vierge olijfolie
¼ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de pasta. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de wortel in blokjes van maximaal 1 cm. Laat de linzen uitlekken en weeg 75 g per persoon af (zie Tip).
Weetje: Linzen bevatten van alle peulvruchten de grootste hoeveelheid ijzer. Daarnaast zijn ze, net als spinazie, rijk aan vezels en kalium. Kalium helpt bij het behoud van een gezonde bloeddruk.
Kook de pasta, afgedekt, 10 - 13 minuten (zie Tip). Giet af, stort in een ovenschaal en laat uitstomen.
Tip: De pasta hoeft nog niet helemaal gaar te zijn, deze gaart nog verder in de oven.
Verhit de olijfolie in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 1 minuut. Voeg de wortel en tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Voeg de passata, de Siciliaanse kruiden en 50 ml water per persoon toe. Draai het vuur laag en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten stoven (zie Tip). Voeg in de laatste 2 minuten de linzen toe en kook mee. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Heb je iets langer de tijd? Laat het geheel langer sudderen zodat de saus nog meer smaak krijgt. Voeg eventueel meer water toe als de saus snel indikt.
Trek de mozzarella uit elkaar en scheur in kleine stukjes. Giet de tomatensaus over de pasta in de ovenschaal. Voeg de pecorino en mozzarella toe en roer alles door elkaar. Verdeel de geraspte belegen kaas over de ovenschaal en bak 10 minuten in de oven.
Meng de rucola en veldsla in een kom met per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie en 2 tl zwarte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de pasta over de borden en serveer de salade ernaast.