Stoemp met rookworst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stoemp met rookworst

Stoemp met rookworst

met gebakken spruitjes en spekreepjes

De rookworst in dit recept is op ambachtelijke wijze gemaakt - met duurzaam varkensvlees en gerookt boven beukenhout.

Allergenen:
Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

75 gram

Spruiten

(Bevat Selderij)

150 gram

Mix van gesneden wortel en ui

½ stuk(s)

Varkensrookworst

15 gram

Spekreepjes

40 gram

Pikante uienchutney

Zelf toevoegen

1 tl

Mosterd

½ el

Witte balsamicoazijn

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

1

[Plantaardige] melk

1 el

[Plantaardige] boter

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3248 kJ
Energie (kcal)776 kcal
Vetten43.6 g
waarvan verzadigd19.7 g
Koolhydraten65.4 g
waarvan suikers22.1 g
Vezels15.5 g
Eiwitten24.2 g
Zout3.4 g

Benodigdheden

Pan
Pan met deksel
Koekenpan
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng water aan de kook in een pot met deksel voor de aardappelen. Verkruimel het bouillonblokje erboven.
  • Breng in een tweede pot met deksel water aan de kook voor de spruiten.
  • Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken.
  • Snijd de harde onderkant van de spruiten.
Koken
2
  • Kook de aardappelen, wortel en ui afgedekt, 15 - 18 minuten in de pot met bouillon.
  • Giet daarna af, maar bewaar wat van het kookvocht.
  • Haal ondertussen de rookworst uit de verpakking. Kook de spruiten en rookworst, afgedekt, 6 - 8 minuten in de andere pot. 
  • Haal de rookworst uit de pot en bewaar apart. Giet de spruiten af en spoel af met koud water.
Bakken
3
  • Verhit de helft van de boter  in een pan op middelhoog vuur. Bak de spekreepjes in 2 - 3 minuten krokant.
  • Voeg de spruiten toe en bak 4 - 6 minuten mee.
  • Blus af met de witte balsamicoazijn en verhit nog 1 minuut.

Weetje: Spruitjes zijn rijk aan calcium voor sterkte botten en tanden, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem en vezels voor gezonde darmen.

Serveren
4
  • Stamp met een aardappelstamper de aardappelen, wortel en ui tot een grove puree.
  • Voeg de melk, mosterd en de overige boter toe en stamp goed door. Voeg eventueel wat van het bewaarde kookvocht toe om het smeuïg te maken.
  • Verdeel de stoemp en spruiten met spekreepjes over de borden. Halveer de rookworst en leg naast de stoemp. Serveer met de uienchutney.