Gebakken zalm in dilleroomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gebakken zalm in dilleroomsaus

Gebakken zalm in dilleroomsaus

met sperziebonen, wortel en aardappelpuree

Zalm behoort tot de vette vissoorten - deze zijn hoog in goede vetzuren en beschermen daardoor tegen hart- en vaatziekten.

Labels:
Familie
Allergenen:
Vis
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Knoflookteen

100 gram

Sperziebonen

1 stuk(s)

Wortel

5 gram

Verse dille

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Zalmfilet

(Bevat Vis)

75 gram

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

250 gram

Aardappelen

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

1 tl

Mosterd

½ el

[Plantaardige] boter

½ el

Bloem

50 ml

Water voor saus

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3382 kJ
Energie (kcal)808 kcal
Vetten47.9 g
waarvan verzadigd16.5 g
Koolhydraten59.4 g
waarvan suikers10.1 g
Vezels18.1 g
Eiwitten30.4 g
Zout1.1 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Wok of hapjespan met deksel
Koekenpan
Aluminiumfolie
Keukenpapier
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de aardappelen. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Bewaar wat van het kookvocht, giet daarna af en houd afgedekt warm. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Snijd de wortel in dunne halve maantjes.

Groenten bakken
2

Schenk een bodempje water in een wok of sauteerpan met deksel. Voeg de wortel en sperziebonen toe. Breng afgedekt aan de kook en laat 4 - 6 minuten zachtjes koken. Giet eventueel af en bewaar apart. 

Snijden
3

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde pan. Fruit de helft van de knoflook 1 minuut. Voeg de sperziebonen en wortel toe en bak 4 - 5 minuten al roerend mee. Breng op smaak met peper. Snijd ondertussen de dille fijn.

Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.

Zalm bakken
4

Dep ondertussen de zalmfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 2 - 3 minuten op de huid. Verlaag het vuur en bak de zalm nog 2 minuten op de andere kant. Breng op smaak met peper. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.

Saus maken
5

Verhit in dezelfde pan van de vis de boter en fruit de overige knoflook met de bloem 1 minuut. Blus de pan af met de culinaire room en de aangegeven hoeveelheid water voor saus. Verkuimel het bouillonblokje boven de pan en voeg de dille toe. Kook het geheel nog 3 minuten.

Serveren
6

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg per persoon: 1/2 el boter, 1 tl mosterd en een scheutje kookvocht toe en stamp goed door. Breng op smaak met peper en zout (zie Tip). Verdeel de puree, de groenten en de zalm over de borden. Serveer een beetje dille-roomsaus over de zalm en de overige saus in een schaaltje ernaast.

Tip: Deze ingrediënten zijn al vrij sterk van smaak. Proef dus goed voor je extra zout toevoegt.