Dit is een klassieke gehaktschotel met prei, maar dan vegetarisch en met een lekker veel kerrie – een mix van verschillende specerijen. De extra romige aardappelpuree met een knapperig kaaskorstje combineert heerlijk met het hartige vegetarische gehakt.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
100 gram
Prei
½ pak(ken)
Vegetarisch gehakt
(Bevat Soja)
1.5 tl
Kerriepoeder
(Bevat Selderij, Mosterd)
150 gram
Spitskool
250 gram
Kruimige aardappelen
40 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
2 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
¼ tl
Witte balsamicoazijn
scheutje
Melk
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 tl
Mosterd
¾ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snipper de ui en snijd de prei in dunne halve ringen. Verhit de helft van de roomboter in een hapjespan en fruit de ui 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg het vegetarisch gehakt toe en bak het gehakt in 3 minuten los. Breng op smaak met peper en zout (zie tip). Haal het gehakt uit de hapjespan en bewaar apart.
Voeg de prei en het kerriepoeder toe aan dezelfde hapjespan en roerbak 2 minuten. Voeg de witte balsamicoazijn toe en meng de spitskool door de prei, bak nog 3 minuten. Schenk 1 el water per persoon in de hapjespan, zet het vuur middellaag en laat, afgedekt, 10 – 15 minuten zachtjes koken.
Schil ondertussen de aardappelen (frieslander) en snijd in grove stukken. Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Vet ondertussen een ovenschaal in met een beetje roomboter. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg de overige roomboter en een klein scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens de mosterd toe en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel het gehaktmengsel over de bodem van de ingevette ovenschaal. Bedek het gehakt met het prei-spitskoolmengsel en vervolgens met de aardappelpuree. Bestrooi met de geraspte belegen kaas en bak de gehaktschotel 5 – 10 minuten hoog in de oven, of tot hij goudbruin is.
Verdeel de gehaktschotel over de borden.