Dit is een echte lentestamppot! Je maakt deze stamppot namelijk van Italiaanse veldsla en frisse Mediterrane tomaten. De gehaktballen die je bij de stamppot serveert, maak je van het gehakt van het Maas-Rijn-IJsselrund (MRIJ). Dit ras loopt in het voorjaar en in de zomer heerlijk buiten in Nederland.
Référez-vous toujours à l'étiquette du produit pour les informations complètes sur les ingrédients et les allergènes
120 g
Bœuf haché
300 g
Pomme de terre à chair farineuse
½
Oignon rouge
2 brin(s)
Thym frais
(Peut contenir Céleri)
30 g
Tomates séchées
125 g
Mâche
1 cs
Beurre
(Contient Lait (contient du lactose))
filet
Lait
(Contient Lait (contient du lactose))
1 cc
Moutarde
à votre goût
Poivre et sel
Was de aardappelen (irene) grondig en snijd in kwarten. Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een grote pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook in 15 minuten gaar. Giet af, bewaar een klein gedeelte van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Kneed het gehakt en draai 3 gehaktballen per persoon. Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan en bak de gehaktballen eerst op hoog vuur rondom en daarna 12 minuten op middelmatig vuur.
Snipper ondertussen de rode ui en ris de tijmblaadjes van de takjes. Bak de rode ui en de helft van de tijm meteen na het snijden met de gehaktballen mee.
Snijd de semigedroogde tomaten klein en scheur de veldsla klein.
Stamp de aardappelen tot een grove puree. Voeg de overige roomboter en een scheutje melk en/of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg de mosterd, semigedroogde tomaten en overige tijm toe en breng goed op smaak met peper en zout. Voeg daarna de veldsla toe.
Maak de jus als volgt: bewaar de gehaktballen bij de stamppot en houd afgedekt warm. Schenk een scheutje kokend water of kookvocht van de aardappelen in de koekenpan en roer goed over de bodem van de pan. Voeg eventueel een extra klontje roomboter toe en bestrooi met peper en zout.
Verdeel de stamppot over de borden. Schenk de jus over de stamppot en serveer met de gehaktballen.
Tip! Wil je luchtigere gehaktballen? Voeg dan een ½ ei en 1 el broodkruim of een ½ verkruimeld beschuitje per persoon toe aan het gehakt.