Moussaka végétarienne accompagnée d'un pain à l'ail
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Moussaka végétarienne accompagnée d'un pain à l'ail

Moussaka végétarienne accompagnée d'un pain à l'ail

préparée avec des lentilles corail, de la courgette

Moussaka is samen met gyros en souvlaki waarschijnlijk een van de eerste gerechten waar je aan denkt bij de Griekse keuken. Deze klassieker is niet alleen populair in Griekenland: rond de Middellandse Zee en in de Balkan vind je allerlei variaties op dit gerecht. Ook jij maakt vanavond een variatie op de klassieker: je gebruikt rode splitlinzen in plaats van lamsgehakt!

Tags:
Végé
Famille

Référez-vous toujours à l'étiquette du produit pour les informations complètes sur les ingrédients et les allergènes

Préparation50 minutes
Cuisson45 minutes
DifficultéIntermédiaire

Ingrédients

quantité

½ pièce(s)

Aubergine

½ pièce(s)

Oignon

½ pièce(s)

Courgette

1 pièce(s)

Gousse d'ail

⅓ sachet(s)

Origan séché

0.48 cc

Cannelle en poudre

Concentré de tomate

25 g

Lentilles rouges fendues

1 paquet(s)

Cubes de tomate

1 pièce(s)

Petit pain complet

50 g

Crème fraîche épaisse bio

25 g

Gouda vieux râpé

Ingrédients à avoir chez soi

1 cs

Huile de tournesol

à votre goût

Poivre et sel

1 cc

Vinaigre balsamique noir

125 ml

Bouillon de légumes à faible teneur en sel

1 cs

Huile d'olive

½ cs

Cassonade

sideBannerName

Valeurs nutritionnelles

Énergie (kcal)935 kcal
Énergie (kJ)3912 kJ
Graisses50 g
dont saturés19 g
Glucides80 g
dont sucres35 g
Fibres11.8 g
Protéines31 g
Sel3 g

Ustensiles

Bol
Sauteuse
Papier sulfurisé
Plaque de cuisson
Plat à four

Instructions

Groenten snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakjes van 1/2 cm dik en meng ze met de zonnebloemolie in een kom, breng ze op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de helft van de knoflook of snijd fijn, de overige knoflook houd je heel. Deze gebruik je later om de ciabatta mee in te wrijven.

Groenten bakken
2

Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de helft van de knoflook toe, en voeg ook de oregano, de kaneel en de tomatenpuree toe. Roer goed en bak nog 2 minuten mee.

Linzen koken
3

Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker toe. Roer goed, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 – 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door, zodat de linzen niet aanbakken.

Conseil: LE SAVIEZ-VOUS ? Les tomates en boîtes contiennent presque autant de vitamines et minéraux que les tomates fraîches.

Aubergine roosteren
4

Leg ondertussen de plakjes aubergine op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze 10 – 15 minuten in de oven. Halveer ondertussen de ciabatta en wrijf in met de overige knoflook, besprenkel met de overige olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

Moussaka bakken
5

Doe het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de plakjes aubergine op het mengsel. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de oude kaas. Bak de moussaka nog 5 – 6 minuten in de oven en leg in de laatste 2 – 3 minuten het knoflookbrood erbij.

Serveren
6

Serveer de moussaka in diepe borden, met het knoflookbrood ernaast.

Conseil: LE SAVIEZ-VOUS ? Ce plat est très riche en fer, entre autres en raison des lentilles corail, de la ciabatta complète et de la grande quantité de légumes. Le fer vous donne de l'énergie pendant longtemps et est un minéral important si vous ne mangez pas de viande.