Samen in de strijd tegen voedselverspilling
Samen in de strijd tegen voedselverspilling
Scan de QR-code op je computer of klik op onderstaande knop op je telefoon.
Voedselverspilling is een ernstig probleem voor onze planeet. Onderzoek toont aan dat 91% van de Vlamingen zich daarvan bewust is. Gelukkig is bijna iedereen het erover eens: we moeten voedselverspilling tegengaan. De voornaamste reden voor de vlaming? Om geld te besparen.
Een goede zaak, want in Vlaanderen verspillen we per persoon gemiddeld 37 kg eten en drank per jaar. De gemiddelde Vlaming gooit maandelijks tot meerdere keren per maand eten weg. Dat komt overeen met 140 kg CO2-uitstoot en maar liefst gemiddeld 369 euro verspilling per huishouden.
We denken vaak van wel, maar niets is minder waar. Deze producten bewaar je beter in een koele berging: avocado, banaan, meloen, brood, uien, komkommer, bessen, citrusvruchten, aardappelen, ananas, aubergine, basilicum, courgette, knoflook, paprika en pompoen.
Bovenaan en in de deur van de koelkast is de temperatuur het hoogst, daarom zijn deze delen perfect voor zuivelproducten (yoghurt, kaas), sauzen, boter, confituur, dranken en eieren.
In het midden is de temperatuur wat lager. Hier bewaar je kant- en klare voedingsmiddelen of bereide gerechten, charcuterie, bereid vlees, bereide gerechten, slaatjes en taart.
Het schap boven de groentelade is geschikt voor vis, gevogelte of rauw vlees, best in afgesloten bewaardozen.
En de groentelade onderaan, die is er natuurlijk om je groenten en fruit te bewaren.
Brood
Heb je oud brood op de plank liggen? Gooi het niet weg, maak er wentelteefjes van! Perfect als uitgebreide brunch of tussendoortje. Om je vingers bij af te likken...
Ingrediënten:
Groenten
Koken met restjes kan snel én makkelijk zijn. In geen tijd zet je met overgebleven groenten een heerlijke frittata op tafel.
Bereiding:
Vlees
Wist je dat je restjes kip vliegensvlug kunt verwerken in een lekkere rilette?
Bereiding:
Aardappelen
Hmmm, enkele aardappelen op overschot? Probeer eens iets nieuws: maak er aardappeltaart van.
We horen je al denken... Taart? Met aardappelen? Ja hoor! Lekker, origineel én je vermijdt voedselverspilling. Win-win-win.
Bereiding: