HelloFreshIconChevronRightSmallMaaltijdboxIconChevronRightSmallFoodwin
HelloFresh Logo

Samen in de strijd tegen voedselverspilling

Samen in de strijd tegen voedselverspilling

Voedselverspilling is een ernstig probleem voor onze planeet. Dat beseft maar liefst 91% van de Vlamingen. Gelukkig is bijna iedereen het erover eens: we moeten voedselverspilling tegengaan. Een goede zaak, want in Vlaanderen verspillen we per persoon gemiddeld 37 kg eten en drank per jaar. Dat komt overeen met 140 kg CO2-uitstoot en maar liefst gemiddeld 369 euro verspilling per huishouden.

Ontvang je korting direct in de app

Scan de QR-code op je computer of klik op onderstaande knop op je telefoon.

Alle kleine stapjes helpen

Voedselverspilling is een ernstig probleem voor onze planeet. Onderzoek toont aan dat 91% van de Vlamingen zich daarvan bewust is. Gelukkig is bijna iedereen het erover eens: we moeten voedselverspilling tegengaan. De voornaamste reden voor de vlaming? Om geld te besparen.

Een goede zaak, want in Vlaanderen verspillen we per persoon gemiddeld 37 kg eten en drank per jaar. De gemiddelde Vlaming gooit maandelijks tot meerdere keren per maand eten weg. Dat komt overeen met 140 kg CO2-uitstoot en maar liefst gemiddeld 369 euro verspilling per huishouden.

Hoe jij thuis voedselverspiling kunt voorkomen?

Alles op zijn plek in de koelkast
Aan de slag met restjes
Koken met HelloFresh

Langer vers in de koelkast

Je bewaart al je voedingsmiddelen in de koelkast maar toch lijken sommige producten snel minder vers. Herkenbaar? Dan bewaar je ze waarschijnlijk op de verkeerde plek! Met deze lijst houd jij je ingrediënten het langste vers.
Moet alles in de koelkast?

Moet alles in de koelkast?

We denken vaak van wel, maar niets is minder waar. Deze producten bewaar je beter in een koele berging: avocado, banaan, meloen, brood, uien, komkommer, bessen, citrusvruchten, aardappelen, ananas, aubergine, basilicum, courgette, knoflook, paprika en pompoen.

Bovenaan en in de deur van de koelkast is de temperatuur het hoogst, daarom zijn deze delen perfect voor zuivelproducten (yoghurt, kaas), sauzen, boter, confituur, dranken en eieren.

In het midden is de temperatuur wat lager. Hier bewaar je kant- en klare voedingsmiddelen of bereide gerechten, charcuterie, bereid vlees, bereide gerechten, slaatjes en taart.

Het schap boven de groentelade is geschikt voor vis, gevogelte of rauw vlees, best in afgesloten bewaardozen.

En de groentelade onderaan, die is er natuurlijk om je groenten en fruit te bewaren.

Overschot in de pot

Veel voedsel belandt onterecht in de vuilnisbak. Dat kun jij voorkomen! Ga aan de slag met deze recepten met restjes en ga zo voedselverspilling tegen.
Brood

Brood

Heb je oud brood op de plank liggen? Gooi het niet weg, maak er wentelteefjes van! Perfect als uitgebreide brunch of tussendoortje. Om je vingers bij af te likken...

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 125 ml melk
  • 3 tl kaneel
  • 2 el bruine suiker
  • 1 el roomboter
  • 2 sneetjes brood

    Bereiding voor 2 wentelteefjes:
  1. Meng de suiker, het kaneel, de melk en het ei in een diep bord.
  2. Dip het brood in het mengsel.
  3. Bak de wentelteefjes ongeveer 4 minuten per kant.
  4. Voeg eventueel crème fraîche en citroenmelisse toe voor een frisse smaak.
Groenten

Groenten

Koken met restjes kan snel én makkelijk zijn. In geen tijd zet je met overgebleven groenten een heerlijke frittata op tafel.

Bereiding:

  1. Snijd je groenten in kleine stukjes en meng ze eventueel met kaas naar keuze.
  2. Doe alles samen in een met olie ingevette ovenschaal.
  3. Klop 2 eieren los met peper en zout naar smaak.
  4. Giet het eimengsel over de groenten in de ovenschaal.
  5. Bak ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

    Ziezo! Groentjes weggewerkt én goed gegeten, wat wil je nog meer?
Vlees

Vlees

Wist je dat je restjes kip vliegensvlug kunt verwerken in een lekkere rilette?

Bereiding:

  1. Meng de stukjes kip met fromage frais of yoghurt.
  2. Voeg bieslook, olijfolie, gesnipperde ui, zout en peper toe.

    Zo simpel is het. Heerlijk als apero of gewoon tussen de boterham.
Aardappelen

Aardappelen

Hmmm, enkele aardappelen op overschot? Probeer eens iets nieuws: maak er aardappeltaart van.

We horen je al denken... Taart? Met aardappelen? Ja hoor! Lekker, origineel én je vermijdt voedselverspilling. Win-win-win.

Bereiding:

  1. Pureer de aardappelen.
  2. Voeg een ei en cheddar kaas toe.
  3. Kruid naar smaak met kerriepoeder, bieslook en knoflook.
  4. Meng alle ingrediënten tot een smeuïge massa en rol er kleine balletjes van.
  5. Bestrooi de balletjes met maïsmeel en druk ze plat tot taartjes.
  6. Verwarm een bodem plantaardige olie in een koekenpan en frituur de taartjes aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

    Smullen maar!
Melk
Restje melk

Dat kleine beetje melk dat altijd overblijft en dan vergeten wordt... Ook daar kun je nog wat mee doen: aan je planten geven bijvoorbeeld! Door de melk over de bladeren te sproeien, gaan ze glanzen én zijn ze beschermd tegen schimmels. Handig toch?

Koken met HelloFresh

Exacte porties
De ingrediënten in jouw box zijn geportioneerd op basis van jouw huishouden. Je ontvangt de exacte hoeveelheden die nodig zijn in het recept, zo hou jij thuis bijna nooit wat over. Door te koken met een HelloFresh Box verspil je 22% minder voedsel dan wanneer je zelf boodschappen doet en kookt!
Amper verspilling
Wist je dat wij alle ingrediënten inkopen op basis van jouw bestelling en in exact de juiste hoeveelheden? Zo hebben we minder dan 0,2% voedselverspilling in onze keten.
Voedselbank
Al onze inpaklocaties werken samen met een plaatselijke voedselbank. Zo krijgen boxen die niet bezorgd zijn - bijvoorbeeld omdat iemand niet thuis is - toch een goede bestemming.

Meer weten over duurzaamheid bij HelloFresh?

HelloFresh heeft amper 0.2% voedselverspilling in de keten en boxen die door annulatie of afwezigheden niet bezorgd worden, doneert het bedrijf aan de voedselbanken. Onderzoek toont aan dat Belgische huishoudens die met HelloFresh koken, 22% minder voedsel verspillen dan wanneer ze zelf boodschappen doen en koken.

Dit initiatief is in samenwerking met FoodWIN, een organisatie gespecialiseerd in het voorkomen van voedselverspilling. Preventie is de meest effectieve strategie om de druk op kostbare grondstoffen te verminderen. Sinds de oprichting in 2016 heeft FoodWIN daartoe samengewerkt met verschillende partners zoals de lokale overheden van Brugge, Leuven en Gent, alsook grootkeukens van de Vlaamse Overheid en verschillende zorginstellingen. Recentelijk richt FoodWIN zich ook naar consumenten via bewustmakingscampagnes.FoodWIN coördineert daarnaast de Food Waste Alliance: een samenwerkingsverband van voedselverspillingsexperts, van preventie tot herverdeling en verder.

  • De informatie op deze pagina komt voort uit representatief onderzoek uitgevoerd door Censuswide voor HelloFresh onder 1.011 respondenten die in maart 2020 in België woonden.

  • Tevens werd gebruik gemaakt van representatief onderzoek uitgevoerd door Censuswide voor HelloFresh onder 1.000 respondenten die in september 2020 in België woonden.

  • Gebaseerd op dossier Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens van Departement Omgeving.

    Maaltijdbox FoodWin