In Mexico houden ze van Capirotada, een broodpudding die op Goede Vrijdag in het hele land wordt gegeten. Het wordt gemaakt van Bolillo, een brood dat lijkt op stokbrood. Dit stokbrood wordt geweekt in een glühweinsiroop van suiker, kaneelstokjes en kruidnagel. Daarnaast zijn noten, gedroogd fruit en hagelslag gebruikelijke toppings. Dit kleurrijke brood moet de kruisiging voorstellen: de kaneelstokjes staan voor het kruis, de kruidnagels voor de spijkers en het brood is het lichaam van Christus.
In Argentinië genieten ze van Torta Pascualina, dit wordt vertaald als 'paastaart'. Torta Pascualina is een Argentijns paasgerecht uit de zestiende eeuw. De Italiaanse immigranten namen het recept met zich mee naar Argentinië. In deze spinazie-ricottataart worden rauwe eieren geklutst, die koken als de taart in de oven bakt. Wanneer je hem serveert, heeft elk sneetje een dwarsdoorsnede van een prachtig gekookt ei.
Fanesca is een Ecuadoriaans gerecht met een unieke smaak. Het is een stoofpot van twaalf 'granen' en gezouten kabeljauw in een romige saus. Hier voeg je pinda's, hardgekookte eieren, gebakken bakbananen en mini-empanadas aan toe. De twaalf 'granen' stellen de twaalf apostelen van Jezus voor en de kabeljauw staat symbool voor Jezus (een vis is een oud Christelijk symbool).
In Mexico houden ze van Capirotada, een broodpudding die op Goede Vrijdag in het hele land wordt gegeten. Het wordt gemaakt van Bolillo, een brood dat lijkt op stokbrood. Dit stokbrood wordt geweekt in een glühweinsiroop van suiker, kaneelstokjes en kruidnagel. Daarnaast zijn noten, gedroogd fruit en hagelslag gebruikelijke toppings. Dit kleurrijke brood moet de kruisiging voorstellen: de kaneelstokjes staan voor het kruis, de kruidnagels voor de spijkers en het brood is het lichaam van Christus.
In Argentinië genieten ze van Torta Pascualina, dit wordt vertaald als 'paastaart'. Torta Pascualina is een Argentijns paasgerecht uit de zestiende eeuw. De Italiaanse immigranten namen het recept met zich mee naar Argentinië. In deze spinazie-ricottataart worden rauwe eieren geklutst, die koken als de taart in de oven bakt. Wanneer je hem serveert, heeft elk sneetje een dwarsdoorsnede van een prachtig gekookt ei.
Fanesca is een Ecuadoriaans gerecht met een unieke smaak. Het is een stoofpot van twaalf 'granen' en gezouten kabeljauw in een romige saus. Hier voeg je pinda's, hardgekookte eieren, gebakken bakbananen en mini-empanadas aan toe. De twaalf 'granen' stellen de twaalf apostelen van Jezus voor en de kabeljauw staat symbool voor Jezus (een vis is een oud Christelijk symbool).
In Spanje verschilt de viering van Pasen van streek tot streek, maar in elke regio worden de tafels gevuld met overheerlijke zoetigheden, zoals Rosquillas de Semena Manta. Deze Spaanse paaslekkernijen lijken meer op gebak dan op traditionele donuts, omdat er geen gist aan te pas komt.
Pasen bij onze noorderburen staat in het teken van een uitgebreid ontbijt of brunch met de familie. Nederlanders genieten van een goedgevulde tafel met croissants, gebak, roomkaas en eieren. Je vindt er ook een lekkernij genaamd paasstol, een heerlijk brood met amandelspijsvulling, rozijnen en een laagje poedersuiker. Nederlandse kinderen schilderen en zoeken paaseieren. Ze hebben geen paaskonijn, maar een haas, de paashaas.
Zurek is een traditioneel paasontbijt in Polen. Het is een soep van pikante worst, waarmee het einde van de vastentijd wordt gevierd. Naast worst worden er ook rogge, water en hardgekookte eieren toegevoegd. Dit gerecht wordt altijd een paar dagen van tevoren gemaakt.
In Spanje verschilt de viering van Pasen van streek tot streek, maar in elke regio worden de tafels gevuld met overheerlijke zoetigheden, zoals Rosquillas de Semena Manta. Deze Spaanse paaslekkernijen lijken meer op gebak dan op traditionele donuts, omdat er geen gist aan te pas komt.
Pasen bij onze noorderburen staat in het teken van een uitgebreid ontbijt of brunch met de familie. Nederlanders genieten van een goedgevulde tafel met croissants, gebak, roomkaas en eieren. Je vindt er ook een lekkernij genaamd paasstol, een heerlijk brood met amandelspijsvulling, rozijnen en een laagje poedersuiker. Nederlandse kinderen schilderen en zoeken paaseieren. Ze hebben geen paaskonijn, maar een haas, de paashaas.
Zurek is een traditioneel paasontbijt in Polen. Het is een soep van pikante worst, waarmee het einde van de vastentijd wordt gevierd. Naast worst worden er ook rogge, water en hardgekookte eieren toegevoegd. Dit gerecht wordt altijd een paar dagen van tevoren gemaakt.
In Frankrijk wordt met Pasen de Gigot d'Agneau gegeten, een Frans recept voor gebraden lamsvlees. Het lamsvlees wordt meestal gekruid met Provençaalse kruiden, knoflook, komijn en olijfolie. Traditioneel wordt het geserveerd met sperziebonen en in de oven gebakken aardappelen.
Duitsland kent talrijke historische paastradities! Op paaszondag komen Duitse families traditiegetrouw samen voor een grote paasbrunch. In het noorden van Duitsland worden paasvuren aangestoken op de avond van paaszaterdag. Een traditionele paasmaaltijd bestaat in Duitsland uit lamsvlees. Lamsvlees staat symbool voor onschuld en nederigheid. De paasmaaltijd wordt vaak bereid met verse groenten en aardappelen.
Simnel-cake is een paasklassieker uit het Verenigd Koninkrijk. Deze cake wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. Hij onderscheidt zich door twee lagen amandelspijs of marsepein, een in het midden en een bovenop. Het verhaal gaat dat de 12 marsepeinen bolletjes waarmee de taart is versierd, de 12 apostelen voorstellen.
In Frankrijk wordt met Pasen de Gigot d'Agneau gegeten, een Frans recept voor gebraden lamsvlees. Het lamsvlees wordt meestal gekruid met Provençaalse kruiden, knoflook, komijn en olijfolie. Traditioneel wordt het geserveerd met sperziebonen en in de oven gebakken aardappelen.
Duitsland kent talrijke historische paastradities! Op paaszondag komen Duitse families traditiegetrouw samen voor een grote paasbrunch. In het noorden van Duitsland worden paasvuren aangestoken op de avond van paaszaterdag. Een traditionele paasmaaltijd bestaat in Duitsland uit lamsvlees. Lamsvlees staat symbool voor onschuld en nederigheid. De paasmaaltijd wordt vaak bereid met verse groenten en aardappelen.
Simnel-cake is een paasklassieker uit het Verenigd Koninkrijk. Deze cake wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. Hij onderscheidt zich door twee lagen amandelspijs of marsepein, een in het midden en een bovenop. Het verhaal gaat dat de 12 marsepeinen bolletjes waarmee de taart is versierd, de 12 apostelen voorstellen.
In Finland genieten ze van Mammi. Dit is een toetje dat 3 tot 4 dagen duurt om te bereiden. Het wordt gemaakt van water, stroop, rogge, roggemeel en sinaasappelschil, vervolgens wordt het in de oven gebakken en daarna moet het 3 tot 4 dagen koelen. Na het koelen wordt dit nagerecht geserveerd met melk, room, suiker of vanillesaus. Ze noemen dit gerecht ook wel 'Finse paaspudding'.
De Amerikaanse traditie om ham te eten met Pasen, begon jaren geleden, voordat de koeling bestond! De dieren werden in de herfst geslacht en om het vlees langere tijd te bewaren, werd het gezout. Het pekelen duurde zo lang dat de eerste hammen pas met Pasen klaar waren. Ham werd zo een feestelijk middelpunt van het paasdiner, waarvan veel huishoudens in Amerika elke paaszondag genieten.
Russen zijn dol op Pashka met Pasen. Dit is een traditionele dessertpudding op basis van kwark en roomkaas met fruit. Het is een stevige pudding die vaak met brood wordt gegeten. De kaasstolp wordt vaak versierd met gedroogd fruit en de letters XB. Deze letters betekenen 'Christus is opgestaan'.
In Finland genieten ze van Mammi. Dit is een toetje dat 3 tot 4 dagen duurt om te bereiden. Het wordt gemaakt van water, stroop, rogge, roggemeel en sinaasappelschil, vervolgens wordt het in de oven gebakken en daarna moet het 3 tot 4 dagen koelen. Na het koelen wordt dit nagerecht geserveerd met melk, room, suiker of vanillesaus. Ze noemen dit gerecht ook wel 'Finse paaspudding'.
De Amerikaanse traditie om ham te eten met Pasen, begon jaren geleden, voordat de koeling bestond! De dieren werden in de herfst geslacht en om het vlees langere tijd te bewaren, werd het gezout. Het pekelen duurde zo lang dat de eerste hammen pas met Pasen klaar waren. Ham werd zo een feestelijk middelpunt van het paasdiner, waarvan veel huishoudens in Amerika elke paaszondag genieten.
Russen zijn dol op Pashka met Pasen. Dit is een traditionele dessertpudding op basis van kwark en roomkaas met fruit. Het is een stevige pudding die vaak met brood wordt gegeten. De kaasstolp wordt vaak versierd met gedroogd fruit en de letters XB. Deze letters betekenen 'Christus is opgestaan'.