Aardappel-preivelouté met spek
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Aardappel-preivelouté met spek

Aardappel-preivelouté met spek

met tuinkers en zelfgemaakte croutons

Wist je dat de onderkant van prei het lekkerste smaakt? Haal het kontje eraf en snijd de rest in ringen. Haal de buitenste bladeren en het bovenste stukje eraf. Dit is namelijk een stuk taaier en bevat niet veel smaak.

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
Rogge
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd15 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Prei

100 gram

Aardappelen

2 plak(ken)

Ontbijtspek

10 gram

Tuinkers

75 gram

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 stuk(s)

Witte demi-baguette

(Bevat Rogge, Tarwe Kan bevatten Gluten, Melk (inclusief lactose), Noten, Sesamzaad)

½ stuk(s)

Ui

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] boter

½ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

1.5 el

Olijfolie

1 el

Wittewijnazijn

250 ml

Water

naar smaak

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3780 kJ
Energie (kcal)903 kcal
Vetten45.1 g
waarvan verzadigd17.5 g
Koolhydraten98.3 g
waarvan suikers12.3 g
Vezels19.6 g
Eiwitten22.1 g
Zout3.1 g

Benodigdheden

Bakplaat met bakpapier
Soeppan met deksel
Koekenpan
Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Halveer de prei in de lengte en snijd in halve ringen. Snijd de ui in halve ringen. Schil de aardappelen en snijd in blokjes.

Weetje: De meeste vitaminen en mineralen zitten in het groene deel van de prei. Het bevat veel vitamine B6 - belangrijk voor je spieren én goed voor je immuunsysteem.

Spek bereiden
2

Haal de ontbijtspeksneetjes los en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak het ontbijtspek in 8 - 10 minuten krokant in de oven.

Soep maken
3

Verhit 1 el olijfolie per persoon in een soeppot met deksel op middelmatig vuur. Fruit de ui en knoflook 1 minuut. Voeg de aardappelen en prei toe en bak 2 - 3 minuten. Blus af met de wittewijnazijn en de aangegeven hoeveelheeid water. Verkruimel 1/2 bouillonblokje per persoon erboven.  Breng aan de kook en laat, afgedekt, 15 minuten koken.

Croutons maken
4

Knip de tuinkers van het plantje en snijd grof. Snijd het brood in blokjes van ongeveer 3 cm. Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een pan op middelhoog vuur en bak de broodblokjes in 6 - 8 minuten rondom bruin, of tot ze mooi krokant zijn. Voeg eventueel extra olie toe als de croutons aanbakken. Breng op smaak met peper en zout.

Velouté maken
5

Bewaar een klein deel van de tuinkers ter garnerning. Voeg de overige tuinkers toe aan de soep. Laat het geheel nog 5 minuten koken. Pureer het geheel met een staafmixer tot een romige soep. Meng de culinaire room en de boter door de soep (zie Tip). Breng op smaak met flink wat peper en zout.

Tip: Vind je de soep nog te dik? Voeg dan naar smaak wat extra water toe om te verdunnen.

Serveren
6

Snijd of breek het spek in kleine stukjes. Serveer de soep in kommen of diepe borden. Garneer met de croutons, het spek en de achtergehouden tuinkers. Besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak.