Wist je dat de onderkant van prei het lekkerste smaakt? Haal het kontje eraf en snijd de rest in ringen. Haal de buitenste bladeren en het bovenste stukje eraf. Dit is namelijk een stuk taaier en bevat niet veel smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Prei
100 gram
Aardappelen
2 plak(ken)
Ontbijtspek
10 gram
Tuinkers
75 gram
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Witte demi-baguette
(Bevat Rogge, Tarwe Kan bevatten Gluten, Melk (inclusief lactose), Noten, Sesamzaad)
½ stuk(s)
Ui
½ el
[Plantaardige] boter
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
1.5 el
Olijfolie
1 el
Wittewijnazijn
250 ml
Water
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de ui in halve ringen. Halveer de prei in de lengte en snijd in halve ringen. Schil de aardappelen en snijd in blokjes.
Weetje: De meeste vitaminen en mineralen zitten in het groene deel van de prei. Het bevat veel vitamine B6 - belangrijk voor je spieren én goed voor je immuunsysteem.
Haal de ontbijtspeksneetjes los en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak het ontbijtspek in 8 - 10 minuten krokant in de oven.
Verhit 1 el olijfolie per persoon in een soeppot met deksel op middelmatig vuur. Fruit de ui en knoflook 1 minuut. Voeg de aardappelen en prei toe en bak 2 - 3 minuten. Blus af met per persoon: 1 el wittewijnazijn en 250 ml water. Verkruimel 1/2 bouillonblokje per persoon boven de soep. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 15 minuten koken.
Knip de tuinkers van het plantje en snijd grof. Snijd het brood in blokjes van ongeveer 3 cm. Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een pan op middelhoog vuur en bak de broodblokjes in 6 - 8 minuten rondom bruin, of tot de croutons mooi krokant zijn. Voeg eventueel extra olie toe als de croutons aanbakken. Breng op smaak met peper en zout.
Bewaar een klein deel van de tuinkers ter garnerning. Voeg de overige tuinkers toe aan de soep. Laat het geheel nog 5 minuten koken. Pureer het geheel met een staafmixer tot een romige soep. Meng de room en 1/2 el boter per persoon door de soep (zie Tip). Breng goed op smaak met peper en zout.
Tip: Vind je de soep nog te dik? Voeg dan naar smaak wat extra water toe om te verdunnen.
Snijd of breek het spek in kleine stukjes. Serveer de soep in kommen of diepe borden. Garneer met de croutons, het spek en de achtergehouden tuinkers. Besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak.