Het eerste dat opvalt wat betreft groenten in dit recept is natuurlijk de aubergine op je bord. Maar ook de pikante muhammara zit vol veggies en draagt flink bij tot je dagelijkse groente-inname.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Aubergine
1 stuk(s)
Rode puntpaprika
½ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Naanbrood
(Bevat Melk (inclusief lactose), Gluten, Tarwe)
75 gram
Bulgur
(Bevat Tarwe Kan bevatten Soja)
0.15 stuk(s)
Rode peper
¼ stuk(s)
Citroen
2.5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
10 gram
Walnootstukjes
(Bevat Walnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
⅓ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
40 gram
Yazzara
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 tl
Bruine basterdsuiker
2 el
Olijfolie
175 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de aubergine in de lengte. Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Verhit een scheutje olijfolie in een pan op hoog vuur. Leg de aubergine op de schil in de pot en bak 2 minuten. Verlaag het vuur, draai de aubergine om en bak nog 5 minuten. Halveer de rode puntpaprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de puntpaprika in dunne repen.
Meng in een kleine kom een scheutje olijfolie met 1 tl Midden-Oosterse kruiden per persoon. Haal de aubergine uit de pot, leg op de schil op een bakplaat met bakpapier en smeer in met de kruidenolie. Leg ook de puntpaprika en knoflookteen op de bakplaat. Besprenkel met een scheutje olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de groenten 12 - 15 minuten in de oven. Bak het naanbrood de laatste 2 - 3 minuten mee.
Bereid de bouillon in een pot met deksel. Voeg de bulgur toe en kook, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Roer regelmatig goed door. Giet af indien nodig.
Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pikant! Gebruik naar smaak) en snijd 1/8 rode peper per persoon fijn. Was de citroen grondig. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en snijd de citroen in partjes. Snijd de bladpeterselie grof. Haal, wanneer de aubergine gaar is, de paprika en knoflook van de bakplaat. Zet de oven uit, maar houd de aubergine en het naanbrood warm in de oven. Knijp de knoflook uit het velletje.
Voeg aan een hoge kom de walnootstukjes, knoflook, rode peper, de helft van de paprika, een scheutje olijfolie, komijn, bruine suiker en Midden-Oosterse kruiden toe. Mix met een staafmixer tot een dikke egale pasta. Pers er 1 citroenpartje per persoon boven uit en voeg peper en zout naar smaak toe en mix opnieuw.
Meng de overige paprika, de bladpeterselie en 1 tl citroenrasp per persoon door de bulgur. Verdeel de bulgur over diepe borden of kommen en leg de aubergine erbovenop. Serveer met de muhammara, de yazzara, het naanbrood en de citroenpartjes.