Goed voor jou en de wereld om je heen Tijdens de eerste editie van de Week Zonder Vlees laten we je zien hoe leuk én lekker veggie koken is. Eet je mee? Door één week geen vlees te eten, bespaar je 18,3 kg aan CO₂e-uitstoot - dat is net zoveel als een autorit van wel 95 km. Met dit Veggie-recept ben je goed op weg en wie weet raak je deze week geïnspireerd om vaker veggie te koken!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
75 gram
Volkoren couscous
(Bevat Tarwe Kan bevatten Mosterd, Soja, Lupine)
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Aubergine
¼
Tomatenpuree
125 gram
Rode kerstomaten
½ zakje(s)
Afrikaanse kruidenmix
20 gram
Tahinsaus
(Bevat Melk (inclusief lactose), Eieren, Sesamzaad)
5 gram
Verse bladpeterselie en munt
25 gram
Witte kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
10 gram
Gezouten amandelen
(Bevat Amandelnoten, Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
½ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
175 ml
Zoutarme groentebouillon
1.5 el
Olijfolie
½ tl
Zwarte balsamicoazijn
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng in een kom de helft van de knoflook met per persoon: 1 1/2 tl Midden-Oosterse kruidenmix, 1/2 el olijfolie en 1/2 tl zwarte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de aubergine in de lengte in kwarten. Voeg de auberginestukken toe aan de kom en meng door de Midden-Oosterse kruiden-olie. Verdeel de aubergine over een bakplaat met bakpapier en bak 30 minuten in de oven.
Snipper ondertussen de ui. Bereid 175 ml bouillon per persoon (zie Tip). Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pot met deksel op middelhoog vuur. Fruit de ui en de overige knoflook 2 - 3 minuten. Voeg vervolgens 1 el tomatenpuree per persoon toe en bak al roerend 1 - 2 minuten, of tot de tomatenpuree donker kleurt.
Tip: Let jij op je zoutinname? Bereid dan 75 ml bouillon per persoon en vul aan met 100 ml kokend water per persoon.
Blus de tomatenpuree af met de bouillon en breng aan de kook. Voeg de couscous toe en meng goed door. Haal de pot van het vuur en laat afgedekt staan tot gebruik.
Meng in een ovenschaal de kerstomaten met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rooster de tomaten de laatste 12 - 15 minuten bij de aubergine in de oven.
Snijd de bladpeterselie en munt fijn. Hak de amandelen grof. Meng de geroosterde kerstomaten en 1 1/2 tl Afrikaanse kruiden per persoon door de couscous. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
Meng 1 el water per persoon door de tahinsaus. Verdeel de tomatencouscous over de borden. Leg de aubergine erbovenop. Besprenkel met de tahinsaus. Verkruimel de witte kaas erover. Garneer met de verse kruiden en amandelen.
Weetje: Aubergine is een veelzijdige groente. Wist je dat het vol zit met ijzer en vitamine C?