Orzo is eigenlijk een perfect canvas voor smaken. Door zijn kleine formaat neemt het gemakkelijk de heerlijke aroma's van kruiden en sauzen op.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Paprika
1 stuk(s)
Knoflookteen
10 gram
Verse basilicum en oregano
50 gram
Witte kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
75 gram
Orzo
(Bevat Tarwe Kan bevatten Lupine, Eieren, Mosterd, Soja)
4 ml
Olijfolie met citroen
65 gram
Rode kerstomaten
15 gram
Leccino-olijven
1 stuk(s)
Gemarineerde steak
(Bevat Selderij Kan bevatten Eieren, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Sesamzaad, Soja)
1.5 el
Olijfolie
½ el
[Plantaardige] boter
175 ml
Zoutarme groentebouillon
2 tl
Wittewijnazijn
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Haal de steak uit de koelkast (zie Tip). Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de paprika in stukken van 1 - 2 cm. Leg de paprika in een ovenschaal en besprenkel met 1 el olijfolie per persoon. Rooster de paprika 20 - 25 minuten in de oven.
Tip: Het best kun je de steak al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is de steak ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.
Pers de knoflook of snijd fijn. Ris de blaadjes van de oregano en het basilicum. Snijd de oregano fijn en het basilicum in reepjes. Snijd de witte kaas in blokjes. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of sauteerpan met deksel op laag vuur. Voeg de orzo toe en rooster 1 minuut op middelmatig vuur.
Schenk de bouillon over de orzo en kook de orzo, afgedekt, in 10 - 12 minuten op laag vuur droog. Schep regelmatig om. Voeg eventueel extra water toe als de orzo te droog wordt. Meng in een kom de extra vierge olijfolie, de wittewijnazijn, de olijfolie met citroen en het basilicum. Breng op smaak met peper en zout.
Halveer de kerstomaten. Voeg de kerstomaten toe aan de kom en meng met de dressing. Voeg de oregano, 2/3 van de olijven en 2/3 van de witte kaas toe aan de orzo. Breng op smaak met peper, zout en extra vierge olijfolie naar smaak (zie Tip).
Tip: Voor extra smaak kun je ook de olie van de olijven toevoegen of de extra vierge olijfolie hiermee vervangen.
Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur. Dep de steak droog met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout. Leg, zodra de boter goed heet is, de steak voorzichtig in de pan en bak 2 - 3 minuten per kant (zie Tip). Voeg in de laatste minuut de knoflook toe en bak mee. Bestrooi met nog wat zwarte peper.
Tip: Geef je graag extra botersmaak aan je vlees? Voeg dan halverwege de baktijd een klontje boter toe aan de pan en druip de gesmolten boter meermaals over de steak.
Haal de steak uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie. Bewaar de pan met bakvet. Meng de geroosterde paprika door de orzo. Snijd de steak, tegen de draad in, in sneetjes. Verdeel de orzo over de borden en leg de steak erbovenop. Besprenkel de steak met het bakvet. Serveer de tomatensalade ernaast. Garneer met de overige olijven en feta.