Bloemkoolsoep met krokante spekjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bloemkoolsoep met krokante spekjes

Bloemkoolsoep met krokante spekjes

met hazelnoten en peterselie

In dit recept zit 400 g bloemkool per persoon. Levert je dat meer of minder dan de ADH vitamine C? (Het juiste antwoord is: meer!)

Labels:
Extra groente
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

400 gram

Bloemkool

50 gram

Aardappelen

10 gram

Geroosterde hazelnoten

2.5 gram

Verse bladpeterselie

½ stuk(s)

Bruin tarwebroodje

10 snufje

Nootmuskaat

50 gram

Spekreepjes

25 gram

Biologische zure room

Zelf toevoegen

½ tl

Honing [of plantaardig alternatief]

½ el

Olijfolie

½ el

[Plantaardige] boter

naar smaak

Peper en zout

¾ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

1 tl

Mosterd

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)575 kcal
Energie (kJ)2406 kJ
Vetten32 g
waarvan verzadigd12 g
Koolhydraten45 g
waarvan suikers8 g
Vezels12 g
Eiwitten21 g
Zout6 g

Benodigdheden

Soeppan met deksel
Rasp
Bakplaat met bakpapier
Koekenpan
Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng 400 ml water per persoon aan de kook voor de soep in een pan of waterkoker. Snijd de ui in halve ringen en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes (zie Tip). Schil de aardappel en snijd in blokjes.

Tip: Wist je dat je de bladeren van de bloemkool ook kunt eten? Je kookt ze iets langer dan de roosjes. Verwerk ze in deze soep of gebruik ze voor een volgende maaltijd, fijngesneden in een currysaus of wokschotel.

Groenten koken
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een soeppan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui, knoflook en bloemkool 2 - 3 minuten. Voeg de aardappel en 400 ml kokend water per persoon toe. Verkruimel 3/4 bouillonblokje per persoon boven de pan en breng, afgedekt, aan de kook (zie Tip). Laat 15 - 20 minuten koken, of tot de bloemkool en aardappelen zacht zijn. Schep tussendoor een paar keer goed om.

Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van het benodigde bouillonblokje.

Toppings snijden
3

Hak ondertussen de hazelnoten grof en snijd de peterselie fijn. Hak of scheur het tarwebroodje in grove stukken. Verdeel de broodblokjes over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout en bak 8 - 10 minuten in de oven. Rasp ondertussen de nootmuskaat met een fijne rasp.

Toppings bakken
4

Verhit een koekenpan, zonder olie of boter, op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes in 6 - 8 minuten krokant. Voeg de laatste 2 minuten de hazelnoten toe. Haal de pan van het vuur en meng de spekblokjes en hazelnoten met 1/2 tl honing per persoon. Schep goed om, zodat de honing goed over de spekjes en hazelnoten verdeeld wordt.

Soep pureren
5

Haal de soeppan van het vuur, voeg 1 tl mosterd per persoon toe en pureer de soep met een staafmixer. Roer 3/4 van de peterselie en de helft van de zure room door de soep en breng goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat. 

Tip: Door de bloemkool en de bruine ciabatta zit je al aan 50% van je dagelijkse behoefte aan vezels!

Serveren
6

Verdeel de soep over de kommen. Garneer de soep met de spekblokjes en hazelnoten, de overige peterselie, overige zure room en de croutons. Bestrooi naar smaak met peper en extra nootmuskaat.