Rijstbowl met varkenshaas
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rijstbowl met varkenshaas

Rijstbowl met varkenshaas

met champignons en sambal-sesamsaus

Champignons zijn een goede toevoeging aan je maaltijd - ze bevatten vitamine B2, zijn eiwitrijk en zorgen voor een fijne structuur.

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Familie
Allergenen:
Soja
Tarwe
Sesamzaad

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

75 gram

Basmatirijst

½ stuk(s)

[Mini-]komkommer

½ stuk(s)

Knoflookteen

65 gram

Champignons

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Varkenshaas

(Kan bevatten Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja)

5 gram

Sesamzaad

(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)

Zelf toevoegen

2 tl

Wittewijnazijn

¼ tl

Sambal

250 ml

Water

1 el

Water voor saus

1.5 el

Zonnebloemolie

1 tl

Bruine basterdsuiker

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2681 kJ
Energie (kcal)641 kcal
Vetten23.9 g
waarvan verzadigd3.5 g
Koolhydraten71.8 g
waarvan suikers7.3 g
Vezels4.3 g
Eiwitten32.9 g
Zout2.3 g

Benodigdheden

Kom
Dunschiller of kaasschaaf
Pan met deksel
Kleine kom
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng de aangegeven hoeveelheid water aan de kook in een pot met deksel en kook de rijst, afgedekt, in 10 - 12 minuten. Laat, afgedekt, 5 minuten nagaren.
  • Rasp linten van de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf en meng in een kom met 1 tl wittewijnazijn per persoon, peper en zout.
  • Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Meng in een kleine kom de overige wittewijnazijn met de sambal, bruine suiker, water voor de saus, de helft van het sesamzaad en de helft van de knoflook. Bewaar de sambal-sesamsaus tot serveren.
Snijden en bakken
2
  • Snijd de ui in halve maantjes.
  • Snijd de champignons in kwarten.
  • Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en champignons 5 - 7 minuten. Breng op smaak met peper en zout, haal uit de pan en zet opzij tot stap 4.
Varkenshaas bakken
3
  • Verhit 1 el zonnebloemolie in dezelfde pan op middelhoog vuur en bak de varkenshaas 2 - 3 minuten per kant.
  • Voeg de overige knoflook toe. Dek de pan af en bak nog 5 - 6 minuten op middelmatig vuur. Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal de varkenshaas daarna uit de pan en verpak in aluminiumfolie.

Weetje: Dithiolthionen zijn bioactieve stoffen die voorkomen in knoflook. Ze hebben een positief effect op het cholesterolgehalte en werken als antioxidant.

Serveren
4
  • Snijd de varkenshaas in sneetjes.
  • Schep de rijst in een kom en verdeel de varkenshaas, komkommer en champignons erover.
  • Garneer met het overige sesamzaad.
  • Besprenkel met de sambal-sesamsaus en sojasaus (let op: zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor) of serveer de sauzen apart.