Door de rijst in knoflook en sesamolie te bereiden voeg je extra veel smaak toe aan dit gerecht!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
100 gram
Kipgehakt met Oosterse kruiden
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
1 stuk(s)
Knoflookteen
75 gram
Risottorijst
½ bosje(s)
Lente-ui
½ stuk(s)
Paksoi
50 gram
Sojabonen
(Bevat Soja)
⅓ stuk(s)
[Mini-]komkommer
5 ml
Sesamolie
(Bevat Sesamzaad)
⅓ zakje(s)
Furikake
(Bevat Sesamzaad, Soja, Tarwe)
1 el
Wittewijnazijn
110 ml
Zoutarme kippenbouillon
½ el
Zonnebloemolie
½ el
Honing [of plantaardig alternatief]
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar. Verhit de helft van de sesamolie in een pot met deksel op middelhoog vuur. Bak de knoflook en de helft van het witte gedeelte van de lente-ui in 2 - 3 minuten goudbruin. Verlaag het vuur en voeg de risottorijst en de kippenbouillon toe aan de pot (zie Tip). Kook, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Bewaar afgedekt tot serveren.
Tip: Voeg eventueel meer kokend water toe als de rijst te snel droogkookt.
Verwijder ondertussen de steelaanzet van de paksoi, snijd zowel de stelen als het blad van de paksoi klein en bewaar de stelen en groene bladeren apart van elkaar. Snijd de komkommer in halve maantjes en meng in een kom met 1/2 el wittewijnazijn per persoon, peper en zout.
Weetje: Paksoi bevat veel foliumzuur, een vitamine die behoort tot het vitamine B-complex. Deze vitamine is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen - en dit is nodig voor energie!
Meng in een tweede kom het gehakt met het overige witte gedeelte van de lente-ui, peper en zout. Draai 3 - 4 balletjes per persoon van het gehakt. Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 3 - 4 minuten rondom bruin. Draai het vuur laag, dek de pan af en bak nog 8 - 10 minuten, of tot de gehaktballetjes gaar zijn.
Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in een tweede pan op middelhoog vuur. Voeg het witte gedeelte van de paksoi en de sojabonen toe en bak 4 minuten. Voeg het groene gedeelte van de paksoi toe en bak 1 minuut verder. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit, maar laat de groenten in de pan tot serveren.
Voeg de sojasaus en per persoon: 2 el water en 1/2 el honing toe aan de pan met gehaktballetjes (zie Tip). Verhit het geheel al roerend nog 2 - 3 minuten.
Tip: Let jij op je zoutinname? Voeg dan de helft van de sojasaus toe. Wie wil kan na het serveren naar smaak meer toevoegen.
Verdeel de rijst over diepe borden. Leg de paksoi, sojabonen en gehaktballetjes erop. Giet de overige soja-honingsaus over de gehaktballetjes en de groenten. Leg de zure komkommer erbij. Garneer het gerecht met de overige sesamolie, de furikake en het groene gedeelte van de lente-ui.