In dit recept maak je zelf de barbecuesaus met als smaakmaker gerookt paprikapoeder - heel simpel en je bepaalt zelf hoe pittig of zoet het wordt.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
150 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Hamburgerbol met sesam
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
¼ stuk(s)
Rode peper
3 stuk(s)
Rundergehaktballetjes met köfte-kruiden
0.51 tl
Gerookt paprikapoeder
⅓ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
100 gram
Passata
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Tomaat
2.5 gram
Verse bieslook
15 gram
Mayonaise
(Bevat Mosterd, Eieren)
½ tl
Suiker
½ el
Olijfolie
1 el
Zonnebloemolie
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
Verwarm de oven voor op 210 graden (hete lucht) of 230 graden (elektrisch). Was of schil de aardappelen en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik (zie Tip). Meng in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om. Bak de laatste 5 – 7 minuten de hamburgerbol mee in de oven.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Serveer dan het broodje hamburger zonder de frieten. Gebruik de aardappelen de volgende dag voor bijvoorbeeld een aardappelsalade.
Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper (s) fijn. Verhit de helft van de zonnebloemolie in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gekruide gehaktballen in 5 – 6 minuten rondom bruin. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Haal de balletjes uit de pan en bewaar apart. Zet de pan terug op het vuur.
Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig, of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Verlaag het vuur naar middelmatig en voeg de overige zonnebloemolie toe aan dezelfde hapjespan van de gehaktballen. Voeg de ui, knoflook en rode peper toe en per persoon: 1/2 tl gerookt paprikapoeder en 1 tl gemalen komijnzaad. Fruit 2 minuten. Blus af met de passata, zwarte balsamicoazijn, honing en de sojasaus (zie Tip). Breng zachtjes aan de kook.
Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik de helft van de sojasaus. Proef de saus eerst en voeg dan eventueel iets meer toe.
Zet het vuur middellaag zodra de saus kookt en voeg de gehaktballen weer toe aan de hapjespan. Dek af en laat nog 7 – 9 minuten zachtjes koken, of totdat de gehaktballen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout. Roer af en toe goed door.
Meng ondertussen in een saladekom 1 el wittewijnazijn per persoon met de suiker. Breng op smaak met peper en zout. Schaaf de komkommer met een kaasschaaf of dunschiller in dunne linten of snijd in dunne plakjes. Snijd de tomaat in smalle parten en snijd de bieslook fijn. Houd wat bieslook apart om op het laatst mee te garneren. Voeg toe aan de saladekom en schep goed om.
Beleg de hamburgerbollen met de gehaktballen in tomatensaus en garneer met de overige bieslook. Serveer de broodjes met de komkommersalade, de ovenfrieten en de mayonaise.