De portobello is een uit de kluiten gewassen champignon. Met zijn kastanjebruine hoed is deze zware jongen een robuuste, vlezige paddenstoel en daardoor goed geschikt voor op een rijkbelegde burger. Smaken als rozemarijn en tijm passen goed bij de nootachtige, aardse smaak van de portobello.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Aardappelen
⅓ zakje(s)
Gedroogde rozemarijn
⅓ zakje(s)
Gedroogde tijm
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Courgette
80 gram
Portobello
25 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
75 gram
Hamburgerbol met sesam
4 stuk(s)
Ei
50 gram
Mayonaise
(Bevat Mosterd, Eieren)
½ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
1 el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was de aardappelen grondig en snijd in lange, smalle parten. Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de aardappelen, afgedekt, 30 – 35 minuten op middelhoog vuur. Haal na 25 minuten de deksel van de pan. Bak de laatste 2 minuten de rozemarijn en de tijm mee en breng op smaak met peper en zout.
Tip: Dit gerecht bevat veel calorieën. Let jij op je calorie-inname? Bereid dan de helft van de aardappelen en gebruik de helft van de belegen kaas.
Snijd ondertussen de rode ui in ringen en snijd de courgette in dunne plakken. Breek voorzichtig het steeltje uit de portobello.
Verdeel de courgette over één kant van een bakplaat met bakpapier (TIP). Leg de portobello ernaast met de open kant naar boven. Besprenkel de courgette en de portobello met de overige olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Bak 10 minuten in de oven.
Tip: Spreid de plakjes courgette zoveel mogelijk uit over de bakplaat – hoe minder ze overlappen, hoe beter ze gaar worden.
Giet het vocht dat tijdens het bakken is vrijgekomen voorzichtig uit de portobello en vul de portobello met de geraspte belegen kaas. Verdeel de rode ui over de courgette en bak alles nog 5 – 10 minuten in de oven. Bak de laatste 4 – 6 minuten de hamburgerbol mee.
Verhit ondertussen de roomboter in een koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de hamburgerbollen open.
Maak per persoon een burger door de broodjes te beleggen met achtereenvolgens de portobello, het spiegelei en de helft van de gebakken rode ui. Serveer met de courgette, de overige rode ui en de aardappelen. Garneer met de mayonaise.
Tip: Wist je dat dit gerecht rijk is aan vitamine D en dankzij het ei en de kaas rijk is aan calcium? Dat is nog niet alles: het bevat ook nog eens ongeveer 30% van je dagelijkse behoefte aan voedingsvezel