Wist je dat bulgur gemaakt is van hele tarwekorrels? Het is dus volkoren en zit vol vezels, ijzer en B-vitaminen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Tomaat
⅓ stuk(s)
[Mini-]komkommer
75 gram
Bulgur
(Bevat Tarwe Kan bevatten Soja)
0.16 zakje(s)
Gemalen korianderzaad
10 gram
Verse bladpeterselie en munt
10 gram
Amandelschaafsel
½ stuk(s)
Avocado
25 gram
Witte kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
15 gram
Gedroogde cranberry's
¼ stuk(s)
Rode peper
¼ el
Olijfolie
½ el
Wittewijnazijn
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Breng per persoon: 175 ml water met 1/4 groentebouillonblokje aan de kook in een pan met deksel voor de bulgur. Snijd ondertussen de rode ui in dunne ringen. Snijd de komkommer en tomaat in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (s) en snijd fijn.
Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig, of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Voeg de bulgur toe aan de kokende bouillon en kook, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar en droog. Roer regelmatig goed door. Giet af indien nodig en laat zonder deksel uitstomen. Meng ondertussen in een saladekom de tomatenblokjes, de komkommer, de wittewijnazijn en 1/2 tl gemalen korianderzaad per persoon. Breng op smaak met peper, zout en extra vierge olijfolie.
Tip: Bulgur is een volkoren graansoort, gemaakt van tarwe. Bij volkoren granen wordt de gehele graankorrel gebruikt, inclusief het velletje. Daarom zijn volkoren producten rijk aan vezels, gezonde complexe koolhydraten, vitamine B, ijzer, magnesium en meer.
Verhit ondertussen een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster het amandelschaafsel goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Voeg de ui toe aan de pan zonder olie en bak met een flinke snuf zout 3 - 4 minuten. Roer regelmatig zodat de ui niet aanbrandt. Voeg vervolgens de olijfolie toe, verlaag het vuur en karamelliseer de rode ui in 6 - 8 minuten.
Haal de muntblaadjes van de takjes en snijd in reepjes. Hak de peterselie grof. Halveer de avocado, verwijder de pit en schil en snijd het vruchtvlees in plakken. Verkruimel de witte kaas.
Voeg de bulgur, de rode ui en 2/3 van de verse kruiden toe aan de saladekom en schep goed om. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Wist je dat dit gerecht weinig verzadigd vet bevat? Door de avocado en olijfolie is het wel rijk aan onverzadigde plantaardige vetten. Dit geeft niet alleen veel smaak, maar is ook goed voor je hart en bloedvaten door de cholesterolverlagende eigenschappen van deze plantaardige vetten.
Verdeel de salade over de borden. Garneer met de avocado, geschaafde amandelen, witte kaas, overige verse kruiden, gedroogde cranberry's en de rode peper. Besprenkel naar smaak met extra vierge olijfolie.