Wist je dat bulgur het Turkse woord is voor gort?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Rode biet
65 gram
Bulgur
(Bevat Tarwe Kan bevatten Soja)
30 gram
Rucola en veldsla
½ stuk(s)
Avocado
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Kipgyros
20 gram
Labne
(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose))
⅓ el
Olijfolie
¼ tl
Witte balsamicoazijn
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Breng 150 ml water per persoon aan de kook in een pot met deksel voor de bulgur. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pot. Kook ongeveer 250 ml water per persoon in een andere pot met deksel voor de rode biet. Schil de rode biet en snijd in blokjes van 1 cm (zie Tip). Kook de rode biet, afgedekt, in 15 - 20 minuten beetgaar. Giet daarna af.
Tip: Wil je geen rode vingers na het schillen van de rode biet? Vet je vingers in met een beetje olijfolie voordat je ze gaat schillen.
Weeg de bulgur af. Voeg, zodra de bouillon kookt, de bulgur toe en kook, afgedekt, in ongeveer 10 - 12 minuten droog (zie Tip). Roer de bulgur daarna met een vork los en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Let op: je gebruikt niet alle bulgur. De overgebleven bulgur kun je lekker in een lunchsalade verwerken de volgende dag. Ben je een grote eter? Gebruik dan alles en kook de bulgur in 175 ml bouillon per persoon.
Scheur ondertussen de slamix klein. Halveer de avocado en verwijder de pit en schil. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de komkommer in dunne schijfjes en meng in een kom met 1/2 el witte balsamicoazijn per persoon. Pers de knoflook of snijd fijn.
Weetje: Avocado is rijk aan plantaardige onverzadigde vetten. Het eten van deze vrucht heeft hierdoor een positief effect op je cholesterolgehalte en helpt je hart en bloedvaten gezond te houden!
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook 2 minuten. Voeg de kipgyros toe en bak 6 - 8 minuten mee, of tot de kipgyros gaar is.
Meng in een saladekom de bulgur, de rode biet, de avocado, de slamix en 1/2 el witte balsamicoazijn per persoon. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de bulgursalade over de borden. Serveer met de komkommerschijfjes en kipgyros. Garneer het gerecht met de labne.