Wist je dat bulgur het Turkse woord is voor gort?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Rode biet
70 gram
Bulgur
(Bevat Tarwe Kan bevatten Soja)
30 gram
Rucola en veldsla
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Kipgyros
20 gram
Labne
(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose))
½ stuk(s)
Avocado
⅓ el
Olijfolie
¼ tl
Witte balsamicoazijn
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Breng 150 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel voor de bulgur. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan. Kook ongeveer 250 ml water per persoon in een andere pan met deksel voor de rode biet. Schil de rode biet en snijd in blokjes van 1 cm (zie Tip). Kook de rode biet, afgedekt, in 15 - 20 minuten beetgaar. Giet daarna af.
Tip: Wil je geen rode vingers na het schillen van de rode biet? Vet je vingers in met een beetje olijfolie voordat je ze gaat schillen.
Weeg de bulgur af. Voeg, zodra de bouillon kookt, de bulgur toe en kook, afgedekt, in ongeveer 10 - 12 minuten droog (zie Tip). Roer de bulgur daarna met een vork los en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Let op: je gebruikt niet alle bulgur. De overgebleven bulgur kun je lekker in een lunchsalade verwerken de volgende dag. Ben je een grote eter? Gebruik dan alles en kook de bulgur in 175 ml bouillon per persoon.
Scheur ondertussen de slamix klein. Verwijder het radijsblad en snijd de radijs in kwarten. Snijd de komkommer in dunne plakjes en meng in een kom met 1/2 el witte balsamicoazijn per persoon. Pers de knoflook of snijd fijn.
Weetje: Je kunt de blaadjes van de radijzen ook eten; spoel ze goed af en meng ze door de salade. De blaadjes zijn bovendien nog gezonder dan de radijsjes zelf, ze bevatten veel calcium, ijzer, vitamine A en C.
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook 2 minuten. Voeg de kipgyros toe en bak 6 - 8 minuten mee, of tot de kipgyros gaar is.
Meng in een saladekom de bulgur, de rode biet, de radijs, de slamix en 1/2 el witte balsamicoazijn per persoon. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de bulgursalade over de borden. Serveer met de komkommerplakjes en kipgyros. Garneer het gerecht met de labne.