Couscous is populair in veel Noord-Afrikaanse landen, waar het meestal met groenten, vlees of vis en een pittige saus wordt gegeten. In Egypte wordt het juist meer als dessert gegeten, zoals wij een rijstpudding kennen: met boter, kaneel, rozijnen en room. Vandaag maak je een couscous met gekruide lamsmerguezworstjes en halloumi, een zilte kaas uit Cyprus die niet smelt tijdens het bakken.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
⅓ pak(ken)
Kikkererwten
½ stuk(s)
Aubergine
1 stuk(s)
Tomaat
½ stuk(s)
Knoflookteen
5 gram
Verse munt
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Limoen
75 gram
Halloumi
(Bevat Melk (inclusief lactose))
85 gram
Volkoren couscous
(Bevat Gluten Kan bevatten Lupine, Mosterd, Soja)
2 stuk(s)
Lamsworstjes
40 gram
Volle yoghurt
(Bevat Melk (inclusief lactose))
175 ml
Groentebouillon
1.25 el
Olijfolie
½ el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Warm de oven voor op 220 graden. Bereid de bouillon. Giet de kikkerwten af en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de aubergine in halve plakjes. Leg de kikkererwten en de aubergine op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel ze met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout en meng goed door. Bak de aubergine en de kikkererwten 20 minuten in de oven, of totdat de kikkererwten krokant zijn en goudbruin kleuren. Schep halverwege om.
Snijd de tomaat in blokjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Rasp de schil van de limoen t en pers de limoen uit. Snijd de halloumi in blokjes van 1 – 2 cm.
Giet de couscous en de bouillon in een saladekom en laat, afgedekt, 10 minuten wellen. Roer daarna los met een vork.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de lamsworstjes in 6 – 8 minuten bruin en gaar.
Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een andere koekenpan op middelhoog vuur en bak de limoenrasp en de knoflook 30 seconden. Voeg de blokjes halloumi toe, bak in 3 – 4 minuten rondom krokant en haal uit de pan. Bak de gewelde couscous 1 – 2 minuten in dezelfde pan in de limoen-knoflookolie. Meng de munt, de tomaat en de couscous in de saladekom en breng op smaak met de extra vierge olie, peper en zout.
Verdeel de couscous over de borden en schep de kikkererwten en aubergine ernaast. Besprenkel de couscous met het limoensap en garneer met de halloumi. Serveer met de lamsworstjes en de yoghurt.