Wist je dat dahl in India zowel de benaming is voor dit gerecht als voor gespleten peulvruchten?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Appel
1 tl
Verse gember
½ tl
Gemalen kurkuma
½ zakje(s)
Groene currykruiden
50 gram
Rode splitlinzen
(Kan bevatten Gluten)
125 ml
Kokosmelk
1 stuk(s)
Naanbrood
(Bevat Tarwe)
1 stuk(s)
[Mini-]komkommer
5 gram
Verse munt
(Kan bevatten Selderij)
5 gram
Kokosrasp
(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)
¼ stuk(s)
Citroen
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ el
Zonnebloemolie
200 ml
Water
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de appel met een grove rasp of snijd fijn. Rasp de gember met een fijne rasp of snijd fijn.
Weetje: Wist je dat appels flavonoïden bevatten? Dit zijn antioxidanten die ons beschermen tegen vrije radicalen: schadelijke stoffen in je lichaam veroorzaakt door bijvoorbeeld UV-straling of luchtvervuiling.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een grote sauteerpan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de kurkuma en de groene currykruiden toe en bak 1 minuut al roerend, of tot de kruiden beginnen te geuren. Voeg de knoflook, ui en gember toe en bak 2 - 3 minuten al roerend.
Voeg de linzen en appel toe aan de sauteerpan en schep goed om. Voeg de kokosmelk en de aangegeven hoeveelheid water toe (zie Tip). Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en verlaag het vuur. Kook de dahl, afgedekt, 18 - 20 minuten. Haal het deksel van de sauteerpan en laat nog 5 minuten indikken, of tot de linzen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Voeg eventueel meer water toe als de dahl te snel droogkookt.
Bak het naanbrood 4 - 6 minuten in de oven (zie Tip). Snijd de komkommer in kleine blokjes. Ris de muntblaadjes van de takjes en snijd de blaadjes fijn. Snijd de citroen in partjes.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Bereid dan de helft van het naanbrood. Bewaar de rest voor later in de week, geserveerd als voorafje met bijvoorbeeld tzatziki of hummus.
Meng in een kom de komkommer, verse munt en 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar apart tot serveren.
Pers 1 citroenpartje per persoon uit over de dahl en roer goed door. Verdeel de dahl over diepe borden en garneer met de kokosrasp. Serveer met het naanbrood, de frisse salsa en de overige citroenpartjes.