Skreifilet met Noordzeegarnalen
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Skreifilet met Noordzeegarnalen

Skreifilet met Noordzeegarnalen

Met pompoen-aardappelpuree, roomsaus en salade

Skrei is een winterkabeljauw en staat bekend om zijn stevige witte vlees. De naam van deze vis komt van het Noorse woord skreid, wat zwerver betekent. Het verwijst naar de lange 'zwerftocht' die de vis elk jaar maakt naar de Lofoten-eilanden in Noorwegen. Hier wordt de skrei op duurzame wijze gevangen. De Noordzeegarnaal geeft het gerecht een zilte, licht zoete twist, lekker met de volle, aardse smaken van de pompoen en koningsoesterzwam.

Labels:
Eet mij eerst
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
Schaaldieren
Vis

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd
NiveauMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

250 gram

Kruimige aardappelen

1 stuk(s)

Sjalot

1 stuk(s)

Koningsoesterzwam

100 gram

Pompoenblokjes

100 ml

Slagroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ stuk(s)

Citroen

20 gram

Gemengde luxe sla

25 gram

Noordzeegarnalen

(Bevat Schaaldieren)

2.5 gram

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Skreifilet zonder huid

(Bevat Vis)

Zelf toevoegen

½ el

Olijfolie

1.75 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 ml

Melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ tl

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)4443 kJ
Energie (kcal)1062 kcal
Vetten68 g
waarvan verzadigd33.4 g
Koolhydraten68 g
waarvan suikers13.5 g
Vezels15 g
Eiwitten37 g
Zout5.1 g

Benodigdheden

Fruitmesje
Koekenpan
Aardappelstamper
Pan met deksel
Pan
Kom
Saladekom
Keukenpapier

Instructies

Koningsoesterzwam snijden
1

Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snipper de sjalot. Snijd de koningsoesterzwam in de lengte in kleine dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de helft van de sjalot 2 minuten. Voeg de pompoenblokjes toe en bak nog 5 minuten, of tot ze beginnen te kleuren. Breng op smaak met peper en zout, haal uit de pan en bewaar apart.

Puree maken
2

Breng ondertussen in een pan met deksel ruim water aan de kook en kook de aardappelen, afgedekt, 12 – 15 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de pompoenblokjes toe en kook mee. Giet af en stamp fijn met een aardappelstamper. Breng op smaak met 3/4 el roomboter per persoon, 25 ml melk per persoon, peper en zout.

Bakken
3

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een sauspan (met goede aanbaklaag) op middelmatig vuur en bak de overige sjalot 2 minuten. Voeg de koningsoesterzwam toe en bak nog 5 – 7 minuten. Blus af met de slagroom, breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes inkoken. Breng op smaak met peper en zout.

Salade aanmaken
4

Snijd ondertussen de helft van de citroen in parten en pers de andere helft uit. Meng in een kom de salademix met extra vierge olijfolie en 1/2 tl citroensap per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Schep in een andere kom de garnalen door het overige citroensap en breng op smaak met peper en zout. Snijd de bladpeterselie fijn.

Vis bakken
5

Dep de skreifilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit de overige roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de skreifilet 2 – 3 minuten op de huid, verlaag het vuur, keer om en bak nog 1 – 2 minuten.

Serveren
6

Verdeel de puree over de borden en schenk de roomsaus met koningsoesterzwam erbij. Leg de skreifilet op de puree en garneer met de Noordzeegarnalen en de bladpeterselie. Serveer met de frisse salade en een citroenpartje.