Bearnaisesaus is afgeleid van hollandaisesaus en wordt op dezelfde methode bereid, namelijk met geklaarde boter en eigeel. Het verschil? Aan de bearnaise wordt dragon toegevoegd.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Aardappelen
125 gram
Rode kerstomaten
¼ head
Botersla
4.95 gram
Verse dragon en kervel
½ stuk(s)
Sjalot
25 gram
Kappertjes en gesneden augurken
1 stuk(s)
Tournedos
25 gram
Bearnaisesaus
naar smaak
Peper en zout
¼ tl
Honing [of plantaardig alternatief]
¼ el
Rodewijnazijn
2 el
Olijfolie
¾ el
Extra vierge olijfolie
¼ tl
Mosterd
Haal de filet mignon uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen (zie Tip). Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd er frieten van ½ tot 1 cm breed van. Meng ze in een kom met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout en verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 – 40 minuten in het midden van de oven. Schep halverwege om.
Tip: Het beste kun je de filet mignon een half uur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is hij ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.
Meng ondertussen in een ovenschaal de rode cherrytomaten met 1/4 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Bak ze de laatste 10 - 15 minuten mee met de ovenfrieten.
Snijd ondertussen de botersla in stukken en snijd de verse kervel fijn. Pluk de blaadjes van de takjes verse dragon en hak grof. Snipper de sjalot fijn.
Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie, de rodewijnazijn, de honing en de mosterd tot een vinaigrette. Voeg de sjalot toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg de botersla, dragon, kervel, kappertjes en augurken toe aan de saladekom. Roer goed door en zet apart. Dep de filet mignon droog met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout.
Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg, zodra de olie goed heet is, de filet mignon voorzichtig in de pan en bak in 1 - 3 minuten per kant, tot hij goudbruin is (zie Tip). Bestrooi met zwarte peper en haal uit de pan. Wikkel in aluminiumfolie en laat minimaal 3 minuten rusten. Doe de bearnaisesaus in een steelpan en verwarm 2 - 3 minuten op middelhoog vuur.
Tip: Houd je van een botersmaak? Voeg dan halverwege een klontje boter toe aan de koekenpan en bedruip de filet mignon hiermee.
Verdeel de salade en de gepofte cherrytomaten over de borden en leg de filet mignon erbij. Schenk de bearnaisesaus half over het vlees en de rest ernaast. Serveer de frieten in een apart kommetje.