Varkenshaas met rodewijnsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkenshaas met rodewijnsaus

Varkenshaas met rodewijnsaus

met geroosterde pompoen en aardappel-bieslookpuree

Jus is een Franse saus die wordt gemaakt door vleessappen te laten indikken met bouillon of wijn en specerijen. Het is lichter dan een gewone saus, rijk aan smaak en perfect om geroosterde of gegrilde gerechten te verrijken.

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Eiwitrijk
Allergenen:
Sulfiet

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Appel

150 gram

Pompoenblokjes

1 stuk(s)

Varkenshaas

(Kan bevatten Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja)

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

40 ml

Rode wijn

(Bevat Sulfiet)

0.17 zakje(s)

Gedroogde tijm

5 gram

Verse bieslook

(Kan bevatten Selderij)

Zelf toevoegen

75 ml

Zoutarme runderbouillon

½ tl

Mosterd

½ el

Olijfolie

1.5 el

[Plantaardige] boter

1 tl

Bloem

1

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2813 kJ
Energie (kcal)672 kcal
Vetten28 g
waarvan verzadigd14.7 g
Koolhydraten60 g
waarvan suikers16.3 g
Vezels12.7 g
Eiwitten34.5 g
Zout1.2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Kom
Bakplaat met bakpapier
Ovenschaal
Koekenpan
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 180 graden en bereid de bouillon. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pot met deksel, voeg een snuif zout toe en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat afgedekt staan.

Roosteren
2

Was of schil ondertussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in partjes. Meng in een kom de appel en pompoenblokjes met een scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de appel en pompoenblokjes over een bakplaat met bakpapier, maar houd wat ruimte over voor de varkenshaas. Bak de appel en pompoenblokjes 5 - 10 minuten in de oven.

Varkenshaas bakken
3

Verhit ondertussen 2/3 van de boter in een pan op hoog vuur. Bestrooi de varkenshaas met peper en zout. Bak de varkenshaas in 3 - 4 minuten rondom bruin. Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen en pers de knoflook of snijd fijn. Leg de varkenshaas in een ovenschaal en bak 10 - 15 minuten in de oven.

Saus maken
4

Verhit ondertussen de overige boter in dezelfde pan op middelmatig vuur. Voeg ui en knoflook toe en bak 3 - 4 minuten. Voeg de rode wijn en de tijm toe, breng aan de kook en laat 2 - 3 minuten zachtjes koken. Voeg de bouillon en de bloem toe, breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes indikken tot serveren. Breng op smaak met peper.

Puree maken
5

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg een scheutje melk en de mosterd toe en breng flink op smaak met peper en zout. Snijd de bieslook fijn en meng de helft van de bieslook door de aardappelpuree.

Serveren
6

Verdeel de puree over de borden en leg de varkenshaas ernaast. Schenk de rodewijnsaus over de varkenshaas. Serveer de appel en pompoenblokjes ernaast. Garneer het gerecht met de overige bieslook.

Weetje: Wist je dat vitamine A een belangrijke rol speelt in ons vermogen om te kunnen zien in het schemerdonker en goed is voor de gezondheid van je huid, haar en nagels? 200 g pompoen bevat al de helft van de ADH vitamine A.