De ambachtelijke achterham in dit recept draagt het keurmerk Duurzaam Varkensvlees - dat staat voor lokaal, verantwoord en vooral smaakvol varkensvlees.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Varkenshaas
1 plak(ken)
Achterham
15 gram
Geraspte oude Goudse kaas
150 gram
Gesneden snijbonen
½ el
Olijfolie
1.25 el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven op 210 graden. Was de aardappelen, snijd in de lengte in kwarten en de grootste in achtsten. Dep droog met keukenpapier of een theedoek. Meng de aardappelparten in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Snipper de ui.
Snijd de varkenshaas deels open als een broodje. Vouw de achterham in vieren. Vul de varkenshaas met de achterham en de geraspte oude kaas en bestrooi de varkenshaas ruim met peper en zout.
Verdeel de aardappelparten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven. Schep halverwege om.
Leg op elk stuk varkenshaas een klontje boter. Leg de varkenshaas in een kleine ovenschaal en bak de laatste 10 - 12 minuten mee met de aardappelen (zie Tip). Laat daarna een paar minuten rusten buiten de oven.
Tip: Past de kleine ovenschaal niet naast de aardappelen op de bakplaat? Leg de schaal dan op een rooster onder de bakplaat.
Verhit 1 el boter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui 1 – 2 minuten. Voeg de snijbonen en 1 el water per persoon toe en bak, afgedekt, 6 minuten. Haal vervolgens het deksel van de pan en bak de snijbonen nog 4 minuten, tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelpartjes en snijbonen over de borden. Leg op elk bord een gevulde varkenshaas. Besprenkel de varkenshaas met het overgebleven vocht uit de ovenschaal.