Varkenshaas is het meest malse stuk vlees van het varken. Wist je dat dit het enige stukje van het varken is dat je zelfs rosé kunt eten?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
2 plak(ken)
Ontbijtspek
250 gram
Aardappelen
50 ml
Room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte oude Goudse kaas
⅓ bosje(s)
Bospeen
½ stuk(s)
Handsinaasappel
10 gram
Amandelschaafsel
1 stuk(s)
Varkenshaas
40 gram
Cranberrychutney
½ stuk(s)
Appel
50 gram
Spruiten
5 gram
Verse bieslook
20 gram
Slamix van veldsla, rucola en babyspinazie
20 gram
Veenbes-pittenmix
¼ zakje(s)
Belgische kruidenmix voor gehakt
1 tl
Witte balsamicoazijn
1 el
[Plantaardige] boter
½ el
Zwarte balsamicoazijn
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Snijd het ontbijtspek klein. Verhit een koekenpan zonder bakvet op middelhoog vuur en bak het spek en de helft van de ui 5 - 6 minuten. Voeg eventueel wat olie toe als de ui aanbakt. Was ondertussen de aardappel en snijd in dunne plakken. Zet de aardappelschijfjes rechtop in een ovenschaal. Verdeel het spek en de ui erover. Bewaar de koekenpan met spekvet. Meng de gehaktkruiden en wat peper en zout met de slagroom, giet over de schaal, garneer met de kaas en bak 25 - 35 minuten in de oven. Gebruik een vork en prik in de gratin om te testen of de aardappelen gaar zijn.
Snijd het loof van de bospeen (maar laat een stukje groen zitten) en schil ze met een dunschiller. Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp en pers de sinaasappel. Verhit een hapjespan met deksel op middelmatig vuur en rooster het amandelschaafsel tot het goudbruin kleurt. Haal uit de pan en bewaar apart. Verwijder de steelaanzet en buitenste bladeren van de spruiten. Snijd de spruiten in dunne plakjes. Verhit de koekenpan met het spekvet opnieuw op middelmatig vuur. Voeg de spruiten toe, breng op smaak met peper en zout en bak 4 - 6 minuten, of tot ze goudbruin zijn (zie Tip). Haal uit de pan en bewaar apart.
Tip: Vind je spruiten snel bitter smaken? Voeg dan naar smaak een beetje honing toe aan de spruiten tijdens het bakken.
Zet de hapjespan met deksel terug op het vuur en smelt de helft van de roomboter in de pan. Leg de bospeen plat op de bodem, voeg het sinaasappelsap en de sinaasappelrasp toe, dek af en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat, afgedekt, 15 - 20 minuten zachtjes koken. Houd de bospeen in de gaten en voeg een scheutje water toe als de saus te snel inkookt. Haal het deksel van de pan, breng op smaak met peper en laat eventueel nog verder inkoken zonder deksel.
Voeg 1/2 el roomboter per persoon toe aan de koekenpan van de spruiten en bak de varkenshaas in 3 - 4 minuten rondom bruin. Leg de varkenshaas in een ovenschaal en bak 6 - 8 minuten in de oven. Haal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat rusten tot serveren. Verwarm ondertussen op laag vuur het achtergebleven bakvet van de varkenshaas en voeg de cranberrychutney, de zwarte balsamicoazijn en naar smaak honing toe. Houd de saus op laag vuur warm tot serveren.
Halveer de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de bieslook fijn. Rasp de appel met een grove rasp. Meng in een saladekom de witte balsamicoazijn met extra vierge olijolie, peper en zout naar smaak. Voeg de salademix, spruiten, appel, de overige rode ui, cranberry-pittenmix en de helft van de bieslook toe en meng goed.
Snijd de varkenshaas in plakken en verdeel de cranberrysaus erover. Leg de bospeen ernaast, schenk de overgebleven saus erbij en garneer met het amandelschaafsel. Serveer met de salade en de aardappelgratin. Garneer de gratin met de overige bieslook.