Gebakken dorade met zelfgemaakte salieboter
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gebakken dorade met zelfgemaakte salieboter

Gebakken dorade met zelfgemaakte salieboter

met geroosterde groenten en curry-aardappelen

Onze dorade heeft het ASC-keurmerk. Wist je dat dit keurmerk niet alleen voor verantwoorde vis, maar ook voor betere werkomstandigheden staat?

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Allergenen:
Selderij
Mosterd
Vis

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd45 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

¼ zakje(s)

Currypoeder

(Bevat Selderij, Mosterd)

1 stuk(s)

Knoflookteen

2.5 gram

Verse salie

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Doradefilet

(Bevat Vis)

1 stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Courgette

Zelf toevoegen

1.5 el

Olijfolie

¾ el

[Plantaardige] boter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2787 kJ
Energie (kcal)666 kcal
Vetten34.6 g
waarvan verzadigd10.5 g
Koolhydraten52.8 g
waarvan suikers10.5 g
Vezels12.7 g
Eiwitten29.1 g
Zout0.5 g

Benodigdheden

Grote kom
Bakplaat met bakpapier
Kom
Kleine kom
Keukenpapier
Koekenpan

Instructies

Aardappelen bereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en haal de boter uit de koelkast (zie Tip). Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in partjes. Meng in een grote kom per persoon: 1/2 el olijfolie, 1/2 tl currypoeder, peper en zout. Voeg de aardappelpartjes toe aan de kom, meng goed en verdeel over een kant van een bakplaat met bakpapier. Bak de aardappelpartjes 30 - 35 minuten in de oven, of tot ze knapperig zijn.

Tip: Doe dit ruim van tevoren, zodat de boter op tijd zacht is voor het mengen met de salie.

Groenten bereiden
2

Snijd in de wortel en courgette in staafjes van 5 cm lang en 1 cm dik. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng in een kom de wortel, courgette en de helft van de knoflook met per persoon: 1 el olijfolie, peper en zout.

Groenten roosteren
3

Verdeel de groenten over de andere helft van de bakplaat met bakpapier en bak de laatste 20 - 25 minuten mee in de oven. Schep halverwege om en voeg indien nodig wat extra olijfolie toe. De groenten zijn klaar wanneer de uiteinden donker beginnen te kleuren en de binnenkant zacht is.

Salieboter maken
4

Snijd ondertussen de salie fijn. Meng in een kleine kom de boter, de salie en de overige knoflook met een vork. Dep de dorade droog met keukenpapier.

Weetje: Wist je dat dorade veel eiwitten bevat? Eiwitten helpen niet alleen bij het opbouwen van spiermassa, maar zijn eigenlijk de bouwstoffen voor je hele lichaam. Daarnaast zorgen eiwitten voor een lang verzadigd gevoel.

Dorade bakken
5

Verhit 1/2 el van de salieboter per persoon in een pan op middelhoog vuur en bak de doradefilet 2 - 3 minuten op de huid (zie Tip). Verlaag het vuur en bak de vis nog 1 minuut op de andere kant. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de overige salieboter en 1 el water per persoon toe en bak nog 1 minuut.

Tip: Beweeg de vis niet teveel bij het bakken op de kant van de huid, maar druk voorzichtig aan met een spatel – zo wordt de huid lekker krokant.

Serveren
6

Serveer de doradefilet met de patatjes en de geroosterde groenten. Besprenkel met het bakvet uit de pan.