Gentse waterzooi met kippendij
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gentse waterzooi met kippendij

Gentse waterzooi met kippendij

met wortel, prei en bleekselderij

Waterzooi is een typisch Belgisch gerecht. Met welk ingrediënt werd waterzooi oorspronkelijk gemaakt in plaats van kip? (Het juiste antwoord is: Het oorspronkelijk middeleeuws recept bevatte zoetwatervis uit de Gentse rivieren, grachten en kanalen).

Labels:
Familie
Familie
Allergenen:
Selderij
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Kippendij met bot

2.5 gram

Verse tijm

(Kan bevatten Selderij)

½ stuk(s)

Laurierblad

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

2 spriet(en)

Bleekselder

(Bevat Selderij)

2.5 gram

Verse krulpeterselie

200 gram

Aardappelen

⅓ stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Prei

50 ml

Room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

1 el

[Plantaardige] boter

1 stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

½ el

Wittewijnazijn

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)830 kcal
Energie (kJ)3471 kJ
Vetten53 g
waarvan verzadigd26 g
Koolhydraten54 g
waarvan suikers10 g
Vezels14.1 g
Eiwitten30 g
Zout6 g

Benodigdheden

Schuimspaan
Soeppan met deksel

Instructies

Pocher le poulet
1

Portez 400 ml d’eau par personne à ébullition dans la casserole et émiettez-y 1 cube de bouillon. Entaillez la cuisse de poulet en deux endroits, jusqu’à l’os. Ajoutez la cuisse de poulet, les brins de thym et la feuille de laurier au bouillon, puis laissez mijoter 10 à 12 minutes à couvert à petit bouillon, jusqu’à ce que le poulet soit cuit. Retirez le poulet du bouillon à l’écumoire et laissez-le refroidir. Réservez le bouillon.

Couper
2

Pendant ce temps, émincez l’oignon. Émincez ou écrasez l’ail. Taillez le céleri-branche en demi-lunes. Ciselez finement le persil frisé. Lavez bien les pommes de terre et coupez-les en gros morceaux.

Tip: Bleekselderij lijkt behalve water weinig te bevatten, maar niks is minder waar. Deze groente zit bomvol vezels, vitamine A en C en calcium!

Découper en julienne
3

Taillez la carotte et le poireau en lanières longues et très fines - comme des allumettes.

Tip: Deze snijtechniek wordt ook wel 'julienne' genoemd. Je snijdt deze reepjes het makkelijkst door de groenten eerst in stukken van 4 cm te snijden. Snijd daarna in de lengte in dunne plakken en dan in reepjes van 3 mm breed.

Préparer le waterzooi
4

Faites chauffer 1 cs de beurre par personne à feu moyen-vif dans la marmite à soupe. Ajoutez-y l’oignon et l’ail et faites-les revenir 1 à 2 minutes. Ajoutez ensuite le poireau, la carotte, le céleri-branche, les pommes de terre, 1/2 cs de vinaigre de vin blanc par personne et le bouillon. Portez à ébullition et laissez cuire 5 minutes à couvert.

Ajouter le poulet
5

Effilochez la viande de la cuisse de poulet à l’aide de deux fourchettes. Ajoutez la viande de poulet et la crème liquide au bouillon. Laissez mijoter 8 à 10 minutes à petit bouillon, ou jusqu’à ce que les pommes de terre soient cuites. Salez et poivrez à votre goût.

Servir
6

Servez le waterzooi à la gantoise dans des bols ou des assiettes creuses. Garnissez du persil frisé.

Tip: Wist je dat dit gerecht bijna 300 gram groente bevat per portie?