De ambachtelijke achterham in dit recept draagt het keurmerk Duurzaam Varkensvlees - dat staat voor lokaal, verantwoord en vooral smaakvol varkensvlees.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Varkenshaas
(Kan bevatten Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja)
2 plak(ken)
Achterham
15 gram
Geraspte oude Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
150 gram
Sperziebonen
1.25 el
[Plantaardige] boter
½ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was de aardappelen en snijd in de lengte in kwarten. Snijd eventuele grote aardappelen in achtsten. Dep droog met keukenpapier of een afwasdoek. Meng in een kom de aardappelpartjes met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Snipper de ui.
Snijd de varkenshaas deels open, zoals bij een broodje. Vouw de achterham in vieren. Vul de varkenshaas met de achterham en de geraspte oude kaas. Bestrooi de varkenshaas met flink wat peper en zout.
Verdeel de aardappelpartjes over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze krokant en goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Leg op elk stuk varkenshaas een klontje boter. Leg de varkenshaas in een kleine ovenschaal en bak 10 - 12 minuten in de oven wanneer de aardappelen bijna klaar zijn (zie Tip). Laat daarna een paar minuten rusten buiten de oven.
Tip: Past de kleine ovenschaal niet naast de aardappelen op de bakplaat? Leg de schaal dan op een rooster onder de bakplaat.
Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in twee gelijke stukken. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui 1 - 2 minuten. Voeg de sperziebonen toe en bak 2 - 3 minuten al roerend mee. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 1 el water per persoon toe en bak, afgedekt, 6 minuten verder. Haal vervolgens het deksel van de pan en bak de sperziebonen nog 4 - 6 minuten, of tot ze beetgaar zijn (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout.
Tip: De sperziebonen behouden op deze manier hun crunch. Houd je hier niet van? Voeg dan een extra scheutje water toe en bak ze tot de gewenste gaarheid.
Verdeel de patatjes en sperziebonen over de borden. Leg op elk bord een gevulde varkenshaas. Besprenkel de varkenshaas met het overgebleven vocht uit de ovenschaal.
Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.