De pompoenpit is de kampioen onder de zaden en noten door het hoge magnesiumgehalte. Dit mineraal is onder andere essentieel voor een gezonde bloeddruk.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
75 gram
Parelcouscous
(Bevat Tarwe Kan bevatten Eieren, Mosterd, Soja, Lupine)
¼ stuk(s)
Citroen
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
1 stuk(s)
Tomaat
½ stuk(s)
Knoflookteen
10 gram
Verse bladpeterselie en munt
75 gram
Peultjes
5 gram
Pompoenpitten
(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
½ blik(ken)
Tonijn in water
(Bevat Vis)
½ zakje(s)
Za'atar
(Bevat Sesamzaad)
½ el
Olijfolie
1.5 el
[Plantaardige] mayonaise
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Zwarte peper
Kook water in een ruime pot met deksel en verkruimel 1/2 bouillonblokje per persoon erboven. Kook de parelcouscous, afgedekt, 12 - 14 minuten. Houd 20 ml kookvocht per persoon apart, giet de rest af en spoel de couscous af met koud water.
Snijd de peultjes in de helft (zie Tip). Pers de citroen uit. Snijd de komkommer en de tomaat in blokjes. Pers de knoflook of snijd fijn.
Tip: Sommige peultjes hebben draadjes. Haal je die er liever eerst af? Verwijder dan voorzichtig de uiteinden van de peultjes met een mes en trek de draadjes mee.
Verhit een pan met deksel zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde pan op middelhoog vuur en bak knoflook en peultjes 2 - 3 minuten. Breng op smaak met peper.
Voeg 1 el water per persoon toe en kook, afgedekt, nog 4 - 6 minuten, of tot de peultjes gaar zijn. Haal van het vuur en roer de za'atar erdoorheen.
Weetje: Wist je dat peultjes veel goede voedingsstoffen bevatten? Ze zijn rijk aan vitamine C voor een sterke weerstand, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen.
Ris de blaadjes van de munt. Meng in een hoge kom de mayonaise, het achtergehouden kookvocht, het kookvocht en 1/2 el citroensap per persoon. Voeg de hele peterselietakjes en de muntblaadjes toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper.
Laat de tonijn uitlekken. Schep de tonijn samen met de helft van de groene saus door de couscous. Voeg de peultjes, komkommer en tomaat toe en meng door couscous. Serveer de couscous over diepe borden. Besprenkel met de overige saus. Garneer met de pompoenpitten.