Spinaziepesto is milder dan traditionele basilicumpesto, met een vleugje zoetigheid van de spinazie. De subtiele smaak zal delicate ingrediënten niet overheersen, dus het is een geweldige keuze voor lichtere gerechten zoals vis of pasta.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
75 gram
Risottorijst
½ stuk(s)
Courgette
¼ zakje(s)
Gedroogde oregano
¼ stuk(s)
Citroen
50 gram
Spinazie
25 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
5 gram
Vers basilicum
(Kan bevatten Selderij)
4 plak(ken)
Achterham
300 ml
Zoutarme groentebouillon
1 el
Extra vierge olijfolie
½ el
Olijfolie
½ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid de bouillon. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verhit de boter in een sauteerpan met deksel op laag vuur en bak de knoflook en ui 2 minuten. Voeg de risottorijst toe en bak 1 minuut al roerend. Voeg 1/3 van de bouillon toe en laat de risottokorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door.
Snijd ondertussen de courgette in schijfjes van 1/2 cm dik. Meng in een kom de courgette met de gedroogde oregano en 1/2 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de courgette over een bakplaat met bakpapier en rooster 15 - 20 minuten in de oven.
Voeg, zodra de bouillon door de risottokorrels is opgenomen, weer 1/3 van de bouillon toe en herhaal dit met de overige bouillon. De risotto is gaar zodra de korrels vanbuiten zacht zijn, maar nog een hardere kern hebben vanbinnen. Dit duurt ongeveer 20 - 25 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de rijst nog verder te garen.
Snijd de citroen in 8 partjes. Pers 1 citroenpartje per persoon uit boven een hoge kom. Voeg de extra vierge olijfolie, de hele basilicumtakjes, de helft van de spinazie en de helft van de geraspte kaas toe. Breng op smaak met peper en zout. Pureer met een staafmixer tot een pesto (zie Tip).
Tip: Voeg naar smaak extra water toe om de pesto naar de gewenste dikte te krijgen.
Snijd de hamsneetjes in blokjes. Meng, wanneer de risotto klaar is, de overige kaas, spinazie en de hamblokjes door de risotto en verwarm nog 2 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de risotto over diepe borden en leg de geroosterde courgette erbovenop. Garneer met pesto naar smaak. Serveer met de overige citroenpartjes.
Weetje: Spinazie is een groene held die zorgt voor gezonde spieren, botten en bloeddruk én een energiek gevoel.