Harira is een traditionele Noord-Afrikaanse soep op basis van linzen, tomaten en kikkererwten. Wij hebben er een draai aan gegeven: de kikkererwten zijn geroosterd in de oven voor een crunchy garnering op je soep!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ blik(ken)
Linzen
½ pak(ken)
Tomatenblokjes met knoflook en ui
½ zakje(s)
Afrikaanse kruidenmix
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Wortel
1 cm
Verse gember
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
40 gram
Labne
(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose))
½ blik(ken)
Kikkererwten
2 stuk(s)
Volkoren pitabrood
(Bevat Tarwe)
¼ zakje(s)
BBQ-rub
20 gram
Dadelstukjes
(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)
¾ el
Olijfolie
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
200 ml
Water
Verwarm de oven voor op 220 graden. Rasp de gember. Snipper de ui grof. Snijd de wortel in schijfjes.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een soeppot met deksel op middelhoog vuur. Voeg de gember, ui, wortel en dadelstukjes toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, het bouillonblokje en 200 ml water per persoon toe (zie Tip). Breng aan de kook en laat, afgedekt, 8 - 10 minuten koken.
Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de benodigde hoeveelheid van het bouillonblokje.
Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Dep de helft van de kikkererwten droog met keukenpapier. De andere helft gaat later in de soep. Voeg de droge kikkererwten toe aan een kom en meng met 1/4 el olijfolie per persoon en de BBQ rub. Breng op smaak met peper en zout. Spreid de kikkererwten uit over een bakplaat met bakpapier en bak 20 minuten in de oven, of tot ze goudbruin en krokant zijn.
Bak de pita's 6 – 8 minuten mee in de oven tot ze goudbruin kleuren, of rooster de pita's in een broodrooster. Hak de verse bladpeterselie grof. Laat de linzen uitlekken in een vergiet.
Voeg de Afrikaanse kruiden toe en pureer de soep met een staafmixer. Roer de linzen en overige kikkererwten door de soep. Proef de soep en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Verhit het geheel nog 2 - 3 minuten.
Serveer de soep in een diep bord. Garneer met de geroosterde kikkerertwen en maak af met de verse bladpeterselie en labne. Serveer de pita's ernaast.
Weetje: Kikkererwten zitten vol vezels, eiwitten, gezonde langzame koolhydraten, vitaminen en mineralen. Zoals vitamine E voor een sterke weerstand - ze bevatten er wel 4 tot 5 keer meer van dan andere peulvruchten.