Nieuw in je box: miso! Een Japans specerij met zowel een hartige als zoete smaak. Gebruik het voor bouillon, sauzen of dressing, of maak er bijvoorbeeld een speciale miso-mayonaise van.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Aubergine
½ stuk(s)
Sjalot
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ bosje(s)
Lente-ui
5 ml
Sesamolie
(Bevat Sesamzaad)
75 gram
Jasmijnrijst
15 gram
Witte miso
(Bevat Soja, Tarwe)
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
2.5 gram
Sesamzaad
(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
⅓ stuk(s)
[Mini-]komkommer
20 gram
Cashewstukjes
(Bevat Cashewnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
2 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
½ el
[Plantaardige] boter
1.25 el
Zonnebloemolie
1 tl
Suiker
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Kerf daarna in elke helft een ruitpatroon in het vruchtvlees, maar snijd niet te diep door. Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en het groene gedeelte apart van elkaar.
Verhit 1/2 el boter per persoon en de sesamolie in een pot met deksel op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en de knoflook toe en bak 2 – 3 minuten. Voeg de rijst en 250 ml water per persoon toe (zie Tip). Verkruimel 1/4 groentebouillonblokje per persoon boven de pot en breng aan de kook. Kook, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af indien nodig en bewaar afgedekt tot serveren.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle rijst, maar gebruik 2/3. De overige rijst kun je de volgende dag opbakken of gebruiken in een soep.
Verhit 1 el zonnebloemolie per persoon in een sauteerpan op middelhoog vuur. Leg de auberginehelften op de schil in de pan. Bak 4 minuten, keer om en bak 4 minuten verder, of tot de aubergine mooi goudbruin is gekleurd. Meng ondertussen in een kleine kom de miso en sojasaus (let op: beide zijn zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor) met per persoon: 2 tl honing en 1 tl suiker.
Voeg de misomarinade toe aan de sauteerpan met aubergine en bak 1 minuut, of tot de saus indikt. Haal de aubergine goed door de saus en leg de auberginehelften op de schil in een ovenschaal. Schenk de marinade uit de pan over de aubergine en bestrooi met wat sesamzaad. Bak de aubergine 10 – 12 minuten in de oven.
Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in de sauteerpan van de aubergine op middelmatig vuur en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de komkommer in schijfjes. Meng het witte gedeelte van de lente-ui en eventueel het overige sesamzaad door de warme rijst.
Verdeel de rijst over de borden en leg 1 auberginehelft per persoon ernaast. Leg het spiegelei op de rijst. Garneer de aubergine met het groene gedeelte van de lente-ui. Leg de komkommerschijfjes aan de rand en bestrooi met de cashewstukjes.