Pastinaken zijn eigenlijk een van de oudste groenten die we kennen. Ze werden al in de oudheid gekweekt en werden vaak gebruikt als zoetstof voor gerechten.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Pastinaak
150 gram
Aardappelen
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
10 gram
Panko paneermeel
(Bevat Tarwe)
5 gram
Amandelschaafsel
(Bevat Amandelnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
75 gram
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Kabeljauwfilet
(Bevat Vis)
125 gram
Kastanjechampignons
¼ stuk(s)
Citroen
1 snufje
Nootmuskaat
1 el
[Plantaardige] boter
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Schil de pastinaak en de aardappelen. Snijd beide in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit. Snijd de peterselie fijn. Meng in een kom de panko, het amandelschaafsel, de helft van de peterselie en per persoon: 1/2 tl citroensap en 1 mespuntje citroenrasp. Breng op smaak met peper en zout.
Breng water aan de kook in een pot met deksel voor de aardappelen en pastinaak. Verkruimel de aangegeven hoeveelheid bouillonblokje boven de pot. Voeg de aardappelen, pastinaak en 25 ml room per persoon toe. Bewaar de overige room voor de saus. Kook 8 minuten. Giet daarna af en laat uitstomen.
Dep de vis droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Vet een ovenschaal in met 1/4 el olijfolie per persoon. Leg de vis erin en bedek goed met het panko-amandelmengsel. Druk stevig aan en besprenkel met 1/4 el olijfolie per persoon. Bak de vis 10 - 15 minuten in de oven.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en de helft van de ui 2 minuten. Snijd ondertussen de champignons in kwarten. Voeg de champignons en overige peterselie toe en bak 4 - 6 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen de boter in een steelpan op middelmatig vuur. Fruit de overige ui 2 minuten. Rasp ondertussen 1 mespuntje nootmuskaat per persoon. Voeg de aardappelen, pastinaak en de overige room toe en laat 3 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met de nootmuskaat en flink wat peper en zout.
Verdeel de romige aardappelen en pastinaak over diepe borden. Schep de champignons ernaast en leg de kabeljauw erbovenop. Garneer met het overgebleven panko-amandelmengsel uit de ovenschaal en eventueel met de overige citroenrasp.