Kabeljauw is een magere vissoort boordevol voedingsstoffen, zoals omega 3. Naast dat deze vis hartstikke gezond is, is hij ook heel makkelijk te bereiden. Frisse smaken doen het altijd goed bij vis, vandaar dat we in dit recept gekozen hebben voor venkel en citroen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Kruimige aardappelen
½ stuk(s)
Venkel
5 gram
Verse krulpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
⅓ stuk(s)
Citroen
100 gram
Spinazie
(Kan bevatten Selderij)
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
1 stuk(s)
Kabeljauwfilet
(Bevat Vis)
½ el
Olijfolie
scheutje
Melk
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 tl
Mosterd
2 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil of was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in reepjes. Bewaar het venkelloof om later als garnering te gebruiken. Hak de krulpeterselie grof. Pers de helft van de citroen uit en snijd de andere helft in parten.
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de venkel 3 – 4 minuten. Voeg daarna 1 el water per persoon toe en verlaag het vuur. Laat de venkel 10 – 12 minuten zachtjes bakken. Schep af en toe om. Voeg de laatste 4 minuten 3/4 van de spinazie toe aan de venkel en laat slinken. Voeg ondertussen de aardappelen toe aan de pan met water en kook 12 – 14 minuten, of tot ze gaar zijn.
Voeg de laatste 6 minuten 1 ei per persoon toe aan de aardappelen voor een zachtgekookt ei. Giet af en en laat zonder deksel uitstomen. Spoel de eieren af onder koud water. Stamp daarna de aardappelen tot een grove stamppot. Voeg een scheutje melk en 1 tl mosterd per persoon toe, en roer goed door. Meng de venkel en spinazie door de puree en breng op smaak met peper en zout.
Dep de kabeljauw droog met keukenpapier en breng op smaak met peper en zout. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in dezelfde koekenpan van de venkel en bak de kabeljauw 1 – 2 minuten per kant. Haal uit de pan, maar bewaar het bakvet.
Zet de pan met bakvet van de kabeljauw op middelhoog vuur en voeg 1 1/2 el boter per persoon toe. Voeg, zodra de boter bruist, de peterselie toe. Voeg na enkele seconden 1 tl citroensap per persoon toe en roer goed door. Haal de koekenpan van het vuur.
Meng de rest van de spinazie door de venkelpuree. Verdeel de puree over de borden, leg de kabeljauw erbij. Snijd het zachtgekookte eitje open en leg op de kabeljauw. Garneer met een lepel van de boter-peterselie-citroensaus en serveer de citroenpartjes erbij.