Je geeft de kabeljauw een originele twist met gomasio-kruidenmix - een smaakmaker op basis van sesamzaad en tuinkruiden.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
150 gram
Zoete aardappel
100 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Prei
½ stuk(s)
Ui
15 gram
Spekreepjes
¼ stuk(s)
Citroen
2.5 gram
Verse krulpeterselie
1 stuk(s)
Kabeljauwfilet
½ zakje(s)
Gomasio-tuinkruidenmix
(Bevat Sesamzaad, Selderij)
naar smaak
Peper en zout
1 el
[Plantaardige] boter
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen en de zoete aardappel en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan. Weeg de zoete aardappel af. Schil de aardappelen en zoete aardappel of was ze grondig en snijd in grove stukken. Snijd de prei in dunne ringen en de rode ui in halve ringen.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel en roerbak de prei 2 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout en voeg per persoon 2 el water toe. Zet op middellaag vuur en stoof de prei, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Schep af en toe om. Kook de aardappelen en zoete aardappel in 12 - 15 minuten gaar in de pan met deksel. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat uitstomen zonder deksel.
Verhit ondertussen een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes samen met de rode ui in 4 - 5 minuten knapperig. Haal uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan. Snijd ondertussen de citroen in parten en snijd de krulpeterselie fijn.
Dep de kabeljauwfilet droog met keukenpapier. Bestrooi elke kabeljauwfilet met 11/2 tl gomasio-tuinkruidenmix en breng op smaak met peper en zout. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in dezelfde koekenpan met bakvet op middelhoog vuur en bak de kabeljauwfilet 1 - 2 minuten per kant.
Tip: Kabeljauw is rijk aan jodium – een belangrijk mineraal voor de schildklier, stofwisseling en groei van kinderen. Het zit bijvoorbeeld ook in ei, zuivel en zeewier.
Stamp de aardappelen en zoete aardappel tot een grove puree met een aardappelstamper. Voeg een scheutje kookvocht toe en stamp goed door. Meng de helft van de rode ui, de helft van de spekblokjes en de gestoofde prei door de puree. Knijp er vervolgens 1 citroenpartje per persoon boven uit en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de puree over de borden en leg de kabeljauwfilet erop. Garneer met de overige rode ui, de spekblokjes en de krulpeterselie. Serveer met een partje citroen.