De kalkoensaté maak je helemaal zelf met huisgemaakte marinade van ketjap, honing en limoen. De satéstokjes krijg je er van ons bij.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
2 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
¼ stuk(s)
Rode peper
1 cm
Verse gember
¼ stuk(s)
Limoen
1 stuk(s)
Kalkoenfilet
½ zakje(s)
Javaanse wokpasta
(Bevat Tarwe, Sesamzaad, Soja)
50 ml
Kokosmelk
150 gram
Sperziebonen
75 gram
Jasmijnrijst
2 stuk(s)
Spies
1 el
Zonnebloemolie
½ tl
Honing [of plantaardig alternatief]
¼ stuk(s)
Zoutarm kippenbouillonblokje
3 el
[Zoutarme] ketjap manis
naar smaak
Peper en zout
Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in dunne reepjes. Schil de gember en rasp fijn. Pers de limoen uit in een kom voor de marinade en zet apart. Snijd de kalkoenfilet in gelijke stukken van ongeveer 3 cm.
Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Voeg aan de kom met limoensap de helft van de gember, rode peper en knoflook en per persoon: 3 el ketjap en 1/2 el honing toe. Roer tot een marinade. Meng de kalkoen met de marinade zodat deze helemaal bedekt is (zie Tip). Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken.
Tip: Heb je tijd om de kalkoen wat langer te laten marineren? Laat de kalkoen dan 15 - 20 minuten staan. Hoe langer je marineert, hoe intenser de smaak en hoe malser de kalkoen!
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de sjalot, de wokpasta en de overige gember, rode peper en knoflook toe. Bak 2 minuten. Voeg de kokosmelk en per persoon: 50 ml water en 1/4 bouillonblokje toe (zie Tip 1 & 2). Roer goed door en voeg de sperziebonen toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 15 - 18 minuten zachtjes smoren.
Tip 1: Is de kokosmelk (deels) gestold in de verpakking? Geen zorgen, knip het pakje open en roer goed of laat de gestolde melk smelten in de wok of hapjespan.
Tip 2: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan 1/8 bouillonblokje per persoon of gebruik natriumarme bouillon.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Kook de rijst, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Rijg de gemarineerde kalkoen aan de spiesjes (zie Tip). Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan of grillpan. Bak de kalkoensaté 4 - 5 minuten per kant, of tot hij gaar is. Voeg eventueel aan het einde de overgebleven marinade toe aan de pan en bak 1 minuut mee met de kalkoensaté. Let op: dit kan snel aanbakken. Zet het vuur eventueel wat lager en zet de pan na het bakken direct onder water.
Tip: Prik de spiesjes niet recht door het vlees, maar op een golvende manier. Dit voorkomt loshangende stukjes vlees en daardoor gaart de kalkoen gelijkmatiger.
Verdeel de rijst en de gesmoorde boontjes over de borden. Leg de gemarineerde kalkoensaté op de rijst.
Weetje: In sperziebonen zitten belangrijke mineralen. Zoals kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk en zowel ijzer als foliumzuur voor een energieker gevoel.