Het rundergehakt waarmee je de köfte, ook wel Arabische balletjes genoemd, gaat rollen, wordt door onze slager voorgekruid met heerlijke Arabische smaakmakers zoals komijn, kardemom en koriander.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Sjalot
1 stuk(s)
Turkse rode peper
½ stuk(s)
Groene paprika
1 stuk(s)
Tomaat
110 gram
Rundergehakt
85 gram
Zilvervliesrijst
¼ tl
Gemalen kaneel
½ tl
Gemalen komijnzaad
⅓ stuk(s)
Tomatenpuree
20 gram
Rozijnen
(Kan bevatten Pinda's, Sesamzaad, Noten)
30 gram
Mesclun
1 el
Olijfolie
½ tl
Sambal
½ el
Extra vierge olijfolie
½ tl
Witte balsamicoazijn
naar smaak
Peper en zout
Kook 200 ml water per persoon voor de rijst. Snipper de sjalot. Snijd de Turkse rode peper in de lengte open, verwijder de zaadlijsten en snijd in halve ringen. Snijd de groene paprika in reepjes en de tomaat in blokjes. Draai van het rundergehakt 4 gehaktballen per persoon en rol deze uit tot worstjes (köfte) van ongeveer een duim groot.
Verhit de helft van de olijfolie in een pan met deksel en fruit de helft van de sjalot 1 minuut op laag vuur. Voeg de rijst toe en bak al roerende 1 minuut. Voeg het kokende water toe en laat, afgedekt, 12 - 15 minuten zachtjes koken op laag vuur. Giet daarna als dat nodig is af en laat afgedekt nagaren.
Verhit de overige olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de köfte 5 minuten rondom bruin (hoeft nog niet gaar) op middelhoog vuur. Haal daarna uit de pan.
Zet de wok of hapjespan terug op laag vuur en fruit de overige sjalot 1 minuut in het vet van de köfte. Voeg de Turkse rode peper, paprika, tomaat, sambal, kaneel en komijn toe en bak 1 minuut. Voeg ver-volgens de tomatenpuree en 50 ml water per persoon toe. Leg de köfte teug in de pan, voeg de rozijnen toe en laat, afgedekt, 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout.
Meng ondertussen de extra vierge olijfolie, witte balsamicoazijn, peper en zout in een saladekom tot een dressing. Voeg de mesclun toe en schep door de dressing.
Verdeel de rijst en köfte over de borden. Schenk de saus over de rijst en serveer met de salade.