Het rundergehakt waarmee je de köfte gaat maken, wordt door onze slager voorgekruid met heerlijke oosterse smaakmakers zoals komijn, kardemom en koriander. Ook de saus zit boordevol smaak en is pittig door de sambal, maar ook zoet door de rozijnen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Sjalot
1 stuk(s)
Turkse rode peper
½ stuk(s)
Groene paprika
1 stuk(s)
Tomaat
110 gram
Gekruid rundergehakt
85 gram
Zilvervliesrijst
¼ tl
Gemalen kaneel
½ tl
Gemalen komijnzaad
⅓ blik(ken)
Tomatenpuree
20 gram
Rozijnen
(Kan bevatten Pinda's, Sesamzaad, Noten)
5 bosje(s)
Verse krulpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
½ el
Olijfolie
½ tl
Sambal
naar smaak
Peper en zout
Kook 200 ml water per persoon voor de rijst. Snipper de sjalot. Snijd de bovenkant van de Turkse peper, wrijf licht tussen je handen en spoel met water na om de zaadjes eruit te halen. Snijd de Turkse peper in dunne ringen en de groene paprika en tomaat in blokjes. Draai van het rundergehakt 4 gehaktballen per persoon en rol deze uit tot worstjes van ongeveer een duim groot (köfte).
Verhit de helft van de olijfolie in een pan met deksel en fruit de helft van de sjalot 1 minuut op laag vuur. Voeg de rijst toe, breng op smaak met zout en bak al roerend 1 minuut. Schenk het kokende water erover, breng afgedekt aan de kook en laat 12 – 15 minuten zachtjes koken. Giet daarna af als het nodig is en laat afgedekt nagaren.
Verhit ondertussen de overige olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de köfte 5 minuten rondom op middelhoog vuur. Haal daarna uit de pan en bewaar apart.
Zet de wok of hapjespan terug op laag vuur en fruit de overige sjalot 1 minuut in het vet van de köfte. Voeg de Turkse peper, groene paprika, tomaat, sambal, kaneel en komijn toe en bak al roerend 1 minuut.
Voeg vervolgens de tomatenpuree en 50 ml water per persoon toe en breng op smaak met peper en zout. Leg de köfte terug in de pan, voeg de rozijnen toe en laat, afgedekt, 10 minuten zachtjes koken. Snijd ondertussen de krulpeterselie fijn.
Verdeel de rijst en köfte over de borden. Schenk de saus over de rijst en garneer met de krulpeterselie.