Met deze Italiaanse klassieker valt te variëren – in de Napolitaanse parmigiana di zucchine of carciofi, wordt de aubergine vervangen door courgette of artisjok.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Aubergine
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
5 gram
Vers basilicum
⅓ zakje(s)
Italiaanse kruiden
¾ pak(ken)
Tomatenblokjes met basilicum
1 stuk(s)
Parmigiano Reggiano DOP
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ bol(len)
Mozzarella
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Witte ciabatta
naar smaak
Peper en zout
2.5 el
Olijfolie
½ el
Zwarte balsamicoazijn
2 el
Bloem
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1/2 cm dik. Bestrooi de plakken aan beide kanten royaal met zout en leg in een vergiet. Laat het zout intrekken (zie Tip). Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de blaadjes basilicum in reepjes.
Tip: Het zout onttrekt het vocht van de aubergine. Zo wordt hij tijdens het bakken lekker sappig en blijft hij smaakvoller.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, ui en Italiaanse kruiden toe. Bak 3 - 4 minuten. Blus af met 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon en de tomatenblokjes. Roer goed en breng op smaak met peper, zout en de helft van het basilicum. Kook het geheel, afgedekt, 15 - 20 minuten op laag vuur (zie Tip).
Tip: Is de saus nog niet dik genoeg? Laat dan nog 5 minuten zonder deksel koken zodat het vocht verdampt.
Rasp de parmigiano reggiano fijn. Scheur of snijd de mozzarella in kleine stukken (zie Tip). Snijd 1/2 witte ciabatta per persoon in grove stukken en meng in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verspreid 2 el bloem per persoon, peper en zout over een groot bord. Dep de aubergineplakken goed droog met keukenpapier en schraap het zout eraf. Wentel de plakken dan door de bloem.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan de helft van de mozzarella. De overige mozzarella kun je de volgende dag bijvoorbeeld in een lunchsalade verwerken of je boterham mee garneren.
Verhit 1 el olijfolie per persoon in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de helft van de aubergineplakken in 4 - 6 minuten goudbruin. Keer ze halverwege om en laat uitlekken op een vel keukenpapier. Verhit opnieuw 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde koekenpan en herhaal met de overige aubergineplakken.
Verdeel een beetje tomatensaus over de bodem van een ovenschaal. Leg 1/3 van de aubergineplakken erop en schep 1/3 van de tomatensaus erover. Bestrooi met 1/3 van de parmigiano reggiano en 1/3 van de mozzarella. Herhaal dit met de overige aubergineplakken, tomatensaus en kaas. Verdeel de broodblokjes over de bovenkant en bak 10 - 15 minuten in de oven. Bak de laatste 8 minuten de overige witte ciabatta mee in de oven.
Verdeel de melanzane alla parmigiana over de borden en garneer met het overige basilicum. Serveer met de ciabatta.