Portobello is echt een superfood - niet alleen in voedingswaarden, maar ook in formaat. Ze zitten vol vitamine B en kunnen een diameter van wel 15 cm hebben!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
150 gram
Zoete aardappel
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
1 stuk(s)
Portobello
1 stuk(s)
Knoflookteen
75 gram
Witte langgraanrijst
½ stuk(s)
Ui
½ zakje(s)
Peruaanse kruidenmix
1 stuk(s)
Tomaat
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
5 ml
Worcestershiresaus
(Bevat Mosterd, Soja, Gerst)
¼ stuk(s)
Groene peper
20 gram
Yoghurtdressing
(Bevat Melk (inclusief lactose), Mosterd)
¼ el
[Plantaardige] boter
1.5 el
Olijfolie
1 tl
Wittewijnazijn
20 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was of schil de zoete aardappel en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik. Meng in een kom met 2/3 van de Peruaanse kruidenmix en 1/2 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de portobello in schijfjes. Snijd de tomaat in blokjes. Bereid de bouillon (zie Tip).
Tip: Is het lastig om 20 ml bouillon per persoon te bereiden? Bereid dan 500 ml bouillon met 1 bouillonblokje en meet daarna de juiste hoeveelheid af. De overige bouillon kun je invriezen voor een volgende keer of bewaren voor een klein lunchsoepje de volgende dag.
Breng water aan de kook in een pot voor de rijst. Kook de rijst 12 - 15 minuten. Giet daarna af en laat uitstomen.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een sauteerpan op middelhoog vuur. Fruit de ui, 2/3 van de knoflook en de overige Peruaanse kruidenmix 1 - 2 minuten. Voeg de portobello en de tomaat toe en laat 3 - 4 minuten stoven. Voeg daarna de bouillon, de worcestershiresaus en sojasaus naar smaak toe en laat het geheel nog 3 - 4 minuten sudderen, of tot het vocht grotendeels verdampt is.
Verwijder de zaadlijsten van de groene peper (let op: pikant! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Meng in een hoge kom de overige knoflook, de groene peper, de yoghurtdressing, de wittewijnazijn en 1/2 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Mix met de staafmixer tot een gladde saus. Verhit 1/4 el boter per persoon in een pan op middelhoog vuur en bak 1 spiegelei per persoon.
Meng vlak voor het serveren de zoete aardappel door de portobello-tomatenstoof. Verdeel de rijst over de borden en schep de portobellostoof ernaast. Leg het spiegelei op de rijst. Serveer de yoghurtsaus erbij.