Romatomaten worden ook wel pomodoritomaten genoemd, wat letterlijk 'gouden appels' betekent. De naam doet dus niks onder aan de heerlijke volle smaak!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
150 gram
Mini-romatomaten
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Courgette
¼ stuk(s)
Citroen
70 gram
Orzo
(Bevat Tarwe Kan bevatten Lupine, Eieren, Mosterd, Soja)
½ zakje(s)
Italiaanse kruiden
35 gram
Geraspte gruyère DOP
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 el
Olijfolie
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
½ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Breng per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje aan de kook in een pan met deksel. Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng in een ovenschaal de mini-romatomaten met de zwarte balsamicoazijn, de helft van de olijfolie, peper en zout. Bak 15 – 20 minuten in de oven.
Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de courgette in kleine blokjes. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit. Bewaar het citroensap apart tot stap 4.
Tip: Wist je dat deze maaltijd vooral door de gruyère, maar ook door de courgette, bijna 50% van de ADH calcium bevat? En wist je dat je met deze maaltijd ruim 300 gram groente eet? Dat is in één klap de ADH!
Verhit de roomboter in een pan met deksel op middellaag vuur en fruit de ui, ½ tl citroenrasp per persoon en de helft van de knoflook 2 minuten. Voeg de orzo en 1 1/2 tl Italiaanse kruiden per persoon toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de bouillon toe en kook de orzo, afgedekt, in 10 – 12 minuten op laag vuur droog. Schep regelmatig om. Voeg eventueel extra water toe als de orzo te snel droogkookt.
Verhit ondertussen de overige olijfolie in een koekenpan en bak de courgette en de overige knoflook 6 minuten op middelhoog vuur. Besprenkel halverwege met 1 tl citroensap per persoon en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de courgette en de helft van de geraspte gruyère toe aan de orzo en schep goed om. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de orzo over de borden en garneer met de overige gruyère en citroenrasp. Verdeel de mini-romatomaten over het gerecht. Serveer het overgebleven citroensap apart zodat iedereen het naar smaak kan toevoegen.