Kruidig gehaktbrood
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kruidig gehaktbrood

Kruidig gehaktbrood

met gesmoorde prei, aardappelpuree en cranberrychutney

Vandaag maak je een variant op een Vlaamse klassieker: gehaktbrood met warme krieken. De krieken, oftewel kersen, vervang je door cranberrychutney, wat zorgt voor een lekkere zoetzure twist. Het gehakt is een mix van rund-, kalfs- en varkensvlees. Dit is niet alleen lekker van smaak, het zorgt er ook voor dat het gehakt minder snel uitdroogt. Heb je nog wat gehaktbrood over? Het is ook lekker als beleg voor op brood.

Labels:
Eet mij eerst
Allergenen:
Eieren
Gluten
Mosterd
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd
NiveauMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

¼ stuk(s)

Ui

2.5 gram

Verse krulpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Nootmuskaat

250 gram

Kruimige aardappelen

200 gram

Prei

100 gram

Gemengd gekruid gehakt

½ stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

25 gram

Panko paneermeel

(Bevat Gluten)

40 gram

Cranberrychutney

(Bevat Mosterd)

Zelf toevoegen

1.25 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

250 ml

Groentebouillon

scheutje

Melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3778 kJ
Energie (kcal)903 kcal
Vetten37 g
waarvan verzadigd18.2 g
Koolhydraten97 g
waarvan suikers28.6 g
Vezels0 g
Eiwitten37 g
Zout2.1 g

Benodigdheden

Rasp
Kom
Ovenschaal
Hapjespan met deksel
Aardappelstamper
Pan

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui zeer fijn en snijd de krulpeterselie fijn. Rasp een deel van de nootmuskaat, tot je ongeveer een mespunt geraspte nootmuskaat per persoon hebt.

Snijden
2

Bereid de bouillon. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de prei in de lengte in stukken van ongeveer 10 cm.

Mengen en kneden
3

Leg het gehakt in een kom. Voeg het ei, de panko, de gesnipperde ui, de geraspte nootmuskaat, 1/4 tl zout per persoon en de helft van de krulpeterselie toe aan de kom. Kneed tot een stevige bal.

Gehaktbrood bakken
4

Vet een ovenschaal in met 1/4 el roomboter per persoon. Leg de gehaktbal erin en druk een beetje aan tot het de vorm van een broodje krijgt. Bak 20 – 30 minuten in de oven.

Prei stoven en puree maken
5

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en bak de prei 3 – 4 minuten. Blus af met de bouillon, dek af en laat 15 minuten zachtjes koken. Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook en kook de aardappelen 12 – 15 minuten. Giet af en stamp met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon, de mosterd en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Snijd het gehaktbrood in plakken en verdeel de plakken over de borden. Besprenkel met het achtergebleven bakvet uit de ovenschaal. Schep de aardappelpuree en de gesmoorde prei ernaast en serveer met de cranberrychutney. Garneer de puree met de rest van de krulpeterselie.