Wist je dat 'pesto' letterlijk 'gestampt' betekend? Doordat deze traditioneel wordt bereid in een vijzel. In dit recept voegen we pesto toe voor een nieuwe draai aan de originele Mac & Cheese.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
90 gram
Conchiglie
(Bevat Tarwe Kan bevatten Eieren, Mosterd, Soja, Lupine)
75 gram
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Groenepestokaasblokjes
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte gruyère DOP
(Bevat Melk (inclusief lactose))
20 gram
Pesto genovese
(Bevat Cashewnoten, Melk (inclusief lactose) Kan bevatten Pinda's, Noten)
1 stuk(s)
Tomaat
5 gram
Vers basilicum
(Kan bevatten Selderij)
75 ml
Zoutarme groentebouillon
½ el
[Plantaardige] boter
½ el
Bloem
½ el
Extra vierge olijfolie
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
naar smaak
Peper en zout
Breng water aan de kook in een pot voor de pasta en kook 10 - 12 minuten. Bewaar wat van het kookvocht, giet de pasta af en bewaar apart. Bereid de bouillon. Verwarm de oven voor op 220 graden (zie Tip).
Tip: De mac & cheese gaat in stap 3 in de oven om een krokant laagje te creëren. Wil je energie besparen en gebruik je je oven liever niet? Voeg dan in stap 2 alle gruyère toe aan de kaassaus en geniet zo van een extra romige mac & cheese!
Verhit en klontje boter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe, roer goed met een garde en bak 2 - 3 minuten, of tot het begint te geuren. Voeg beetje bij beetje de room en bouillon toe en blijf met de garde doorroeren tot het een glad geheel is. Voeg de pestokaasblokjes en de helft van de gruyère toe. Meng goed door tot alles gesmolten is en er een gladde kaassaus ontstaat (zie Tip).
Tip: Is de saus nog niet dik genoeg? Laat deze dan nog een paar minuten indikken zodat het vocht verdampt.
Roer de pasta door de kaassaus (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout. Voeg de pesto toe, meng goed en voeg het geheel toe aan een ovenschaal. Verdeel de overige gruyère over de ovenschaal.
Tip: Vind je de saus te dik? Voeg dan een scheutje kookvocht van de pasta toe.
Bak 5 - 7 minuten op de grillstand of bovenin in de oven, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is (zie Tip).
Tip: Bereid je de mac & cheese in een pot in plaats van in de oven? Laat de mac & cheese dan afgedekt staan terwijl je de tomatensalade maakt.
Snijd ondertussen de tomaat in partjes. Snijd het basilicum fijn. Meng in een kom de extra vierge olijfolie met de zwarte balsamicoazijn, peper en zout. Voeg de tomaat en het basilicum toe en meng goed.
Verdeel de mac & cheese over diepe borden. Serveer de tomatensalade ernaast.
Weetje: Wist je dat tomaten rijk zijn aan het antioxidant lycopeen? Antioxidanten beschermen onze cellen en organen tegen vrije radicalen: schadelijke stoffen afkomstig van bijvoorbeeld UV-straling of luchtvervuiling.