Portobello is echt een superfood - niet alleen in voedingswaarden, maar ook in formaat. Ze zitten vol vitamine B en kunnen een diameter van wel 15 cm hebben!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
150 gram
Zoete aardappel
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
1 stuk(s)
Portobello
1 stuk(s)
Knoflookteen
75 gram
Witte langgraanrijst
½ stuk(s)
Ui
½ zakje(s)
Peruaanse kruidenmix
1 stuk(s)
Tomaat
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
5 ml
Worcestershiresaus
(Bevat Gluten, Gerst, Mosterd, Soja)
¼ stuk(s)
Groene peper
20 gram
Yoghurtdressing
(Bevat Melk (inclusief lactose), Mosterd)
¼ el
[Plantaardige] boter
1.5 el
Olijfolie
1 tl
Wittewijnazijn
20 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Was of schil de zoete aardappel en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik. Meng in een kom met per persoon: 1/2 el olijfolie en 1 tl Peruaanse kruiden. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Breng water aan de kook in een ruime pot voor de rijst en kook de rijst 12 - 15 minuten. Giet daarna af en laat uitstomen. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de portobello in schijfjes. Snijd de tomaat in blokjes.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een sauteerpan op middelhoog vuur. Fruit de ui, 2/3 van de knoflook en 1/2 tl Peruaanse kruiden per persoon 1 - 2 minuten. Voeg de portobello en de tomatenblokjes toe en laat 3 - 4 minuten stoven.
Voeg daarna de groentebouillon, de worcestershiresaus en sojasaus toe naar smaak en laat het geheel nog 3 - 4 minuten sudderen, of tot het vocht grotendeels verdampt is.
Verwijder de zaadlijsten van de groene peper (let op: pikant! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Meng in een hoge kom de overige knoflook, de groene peper, de yoghurtdressing en per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl wittewijnazijn, peper en zout. Mix met de staafmixer tot een glad sausje. Verhit 1/4 el boter per persoon in een pan op middelhoog vuur en bak 1 spiegelei per persoon.
Meng vlak voor serveren de zoete aardappel door de portobello-tomatenstoof. Verdeel de rijst over de borden en schep de portobellostoof ernaast. Leg het spiegelei op de rijst. Serveer de groene saus erbij.
Weetje: Paddenstoelen, waaronder portobello's, zijn rijk aan vitamine B2. Deze vitamine houdt je energie op peil en zit vooral in dierlijke producten. Eet je vaak vegetarisch of veganistisch? Kook dan regelmatig met champignons of andere paddenstoelen om een tekort te voorkomen.