Gebakken zalm met za'atarkorst en tahindressing
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gebakken zalm met za'atarkorst en tahindressing

Gebakken zalm met za'atarkorst en tahindressing

met parelgerst, geroosterde groenten en citroen

Za'atar is niet alleen de naam van een vers kruid, maar ook van een kruidenmix. Deze mix bevat naast za'atar ook geroosterd sesamzaad en sumak.

Labels:
Familie
Snelle bereiding
Allergenen:
Vis
Sesamzaad
Gerst

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd10 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Zalmfilet

(Bevat Vis)

20 gram

Tahin

(Bevat Sesamzaad)

½ zakje(s)

Za'atar

(Bevat Sesamzaad)

75 gram

Parelgerst

(Bevat Gerst Kan bevatten Gluten)

200 gram

Broccoli

½ stuk(s)

Wortel

¼ stuk(s)

Citroen

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

½ tl

Honing [of plantaardig alternatief]

250 ml

Zoutarme groentebouillon

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3206 kJ
Energie (kcal)766 kcal
Vetten39.4 g
waarvan verzadigd6.3 g
Koolhydraten60.7 g
waarvan suikers7.3 g
Vezels21 g
Eiwitten33 g
Zout1.8 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Kom
Bakplaat met bakpapier
Ovenschaal
Kleine kom

Instructies

Voorbereiden
1
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bereid de bouillon in een pot met deksel voor de parelgerst. Voeg de parelgerst toe, verlaag het vuur en kook de parelgerst, afgedekt, in ongeveer 25 minuten droog. Roer tussendoor goed over de bodem van de pot om aanbranden te voorkomen.
  • Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes. 
  • Snijd de wortel in halve maantjes.
Groenten roosteren
2
  • Meng in een kom de groenten met de helft van de olijfolie en peper en zout naar smaak (zie Tip).
  • Verdeel de groenten over een bakplaat met bakpapier en rooster 18 - 22 minuten in de oven, of tot beetgaar. Schep halverwege om. 

Tip: Houd je niet van geroosterde broccoli? Kook de broccoli dan de laatste 5 - 7 minuten mee met de parelgerst. Voeg extra water toe indien nodig.

Zalm bereiden
3
  • Dep de zalm droog met keukenpapier en leg de vis in een ovenschaal. Besprenkel met de overige olijfolie en bestrooi met de helft van de za'atar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bak de zalm de laatste 10 - 12 minuten mee naast de groenten in de oven.
  • Snijd ondertussen de citroen in 6 partjes. 
  • Meng in een kleine kom de tahin, de honing en het sap van 1 citroenpartje per persoon. Breng op smaak met peper en zout.
Serveren
4
  • Verdeel de parelgerst over diepe borden.
  • Leg de geroosterde groenten en de zalm erop.
  • Besprenkel de zalm met de tahindressing en bestrooi met de overige za'atar.
  • Serveer met de eventueel overige citroenpartjes.

Weetje: Broccoli wordt niet voor niets gezien als een supergroente. Het is rijk aan onder andere calcium, kalium, ijzer en vitamine B, C en E.