Gele biet is minder bekend dan zijn rode broertje en wat milder en frisser van smaak. Door de biet te roosteren karameliseren de suikers waardoor hij lekker zoet wordt. Omdat je de biet in dit recept in dunne halve plakjes snijdt, kun je de schil er gerust aan laten zitten. Dat scheelt weer tijd!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Gele biet
70 gram
Quinoa
½ stuk(s)
Sjalot
50 gram
Spinazie
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Avocado
50 gram
Verse geitenkaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
10 gram
Walnoten
(Bevat Noten Kan bevatten Noten, Pinda's, Sesamzaad)
¼ tl
Gemalen komijnzaad
½ el
Olijfolie
1.5 el
Extra vierge olijfolie
½ el
Wittewijnazijn
1 tl
Honing
½ tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
175 ml
Groentebouillon
Verwarm de oven voor op 210 graden en bereid de bouillon. Was de gele biet grondig en snijd in dunne halve plakken van maximaal ½ cm. Verdeel de biet over een bakplaat met bakpapier en besprenkel met de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en bak 14 – 18 minuten in de oven.
Verhit ondertussen de pan met deksel op middelhoog vuur en bak de quinoa, zonder olie, al roerend 1 minuut. Voeg de bouillon toe en kook de quinoa, afgedekt, 12 – 15 minuten op laag vuur. Giet daarna af en roer de quinoa los met een vork. Laat zonder deksel uitstomen.
Snipper ondertussen de sjalot en scheur de spinazie klein. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verkruimel de verse geitenkaas. Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster de walnoten, zonder olie, tot ze beginnen te geuren. Haal uit de pan en bewaar apart.
Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie, de wittewijnazijn, de honing, de mosterd en de gemalen komijn tot een dressing. Roer er de sjalot door en breng op smaak met peper en zout. Voeg 2/3 van de spinazie toe aan de quinoa in de pan met deksel, schep goed om en verhit nog 2 minuten op middellaag vuur, of tot de spinazie slinkt.
Voeg het quinoa-spinaziemengsel toe aan de saladekom en meng goed met de dressing. Roer er vervolgens de helft van de geroosterde plakjes biet, de helft van de avocado, de helft van de geitenkaas en de overige spinazie door.
Verdeel de quinoasalade over de borden en garneer met de overige geroosterde biet, de overige avocado en de overige geitenkaas. Bestrooi met de walnoten.